Tko su sve žrtve u Hrvatskoj, dvije osobe bile su u dobi od 40 do 50 godina

Tko su sve žrtve u Hrvatskoj, dvije osobe bile su u dobi od 40 do 50 godina
Ilustracija: Emica Elvedji/Pixell

KORONAVIRUS je odnio svoju prvu žrtvu u Hrvatskoj 19. ožujka, a do danas je preminulo 18 ljudi. Među umrlima su uglavnom starije osobe s prethodnim zdravstvenim poteškoćama, no i dvije osobe u dobi od 40 do 50 godina, koje prethodno nisu imale zdravstvenih problema. 

Prva žrtva: 70-godišnji ugostitelj iz Pule

No ima i onih koji su do oboljenja bili zdravi kao što je 70-godišnji istarski ugostitelj Anton Nino Kernjus iz gradića Brtonigli.

Nesretni Kernjus, koji je prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, obolio je nakon što su u njegovoj konobi Astarei bili Talijani koji su mu naknadno javili da su pozitivni na koronavirus. Kernjus je odmah nazvao dežurnog epidemiologa koji mu je rekao da ide u samoizolaciju. Nakon što je dobio temperaturu i stanje mu se pogoršalo, ponovo je zvao epidemiologa, no kako je njegov sin Ivan Kernjus ispričao za Index, rečeno mu je da u bolnici nije bilo mjesta. U noći s 18. na 19. ožujak nesretnom Kernjusu se nakon dva dana visoke temperature stanje pogoršalo, a hitna pomoć koja je došla po njega nije ga mogla spasiti.

Do oboljenja bio je odličnoj formi i vitalan, bez ikakvih zdravstvenih problema. Sedam dana od smrti rezultati obdukcije pokazali su da je umro od koronavirusa. Njegova obitelj tvrdi da je pokušao obaviti testiranje dok je bio živ, ali bezuspješno. Demantirali su i navode istarskog Stožera za civilnu zaštitu koji je tvrdio da je odbijao liječničku pomoć i hospitalizaciju.

“Moj suprug je bio zdrav i nije imao nikakvih poteškoća sa zdravljem", kazala je njegova supruga Alma. Ministarstvo zdravstva u opću bolnicu u Puli poslalo je inspekciju da ispita što se točno dogodilo.

Druga žrtva: 74-godišnji onkološki bolesnik iz Zagreba

Sedam dana od Kernjusove smrti u klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević preminuo je 74-godišnji Zagrepčanin koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru. Nesretni čovjek bio je onkološki bolesnik, kako je tada potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš.

Treća žrtva: 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda s otprije dijagnosticiranim karcinomom

Istog dana u Slavonskom Brodu preminula je 65-godišnja žena. Ona je dan ranije primljena u bolnicu u teškom stanju s otprije dijagnosticiranim karcinomom.

Premda pacijentica nije bila u samoizolaciji niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa, u bolnici su je odlučili testirati i poslati na analizu u Zagreb. Nakon toga pacijentica je smještena u posebnu jedinicu Objedinjenog hitnog prijema. Oko 16 sati iz Zagreba je stigao nalaz s dijagnozom da je pozitivna na koronavirus, a sat vremena kasnije pacijentica je preminula. 

Četvrta žrtva: 92-godišnja žena iz Pule

Četvrta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 92-godišnja žena iz Pule koja je preminula 28. ožujka. Ona je i prije zaraze imala zdravstvenih problema.

Peta žrtva: 60-godišnji Karlovčanin koji je imao povišeni tlak

Isti dan preminuo je i 60-godišnji Karlovčanin zaražen koronavirusom, koji se desetak dana nalazio na liječenju u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević. On je peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Imao je povišeni tlak, što je jedna od rizičnijih bolesti za infekciju koronavirusom, a do smrti bio je na respiratoru.

Lokalni mediji pisali su da se zarazio na teniskom turniru karlovačkog Rotary kluba te da je nekoliko dana bio u teškom stanju kao i da mu je u održavanju životnih funkcija pomagao respirator. Osim preminulog, od novog koronavirusa zarazila se i njegova supruga.

Šesta žrtva: 83-godišnji teški bolesnik koji je preminuo u KB Dubravi

Dan kasnije nakon vijesti o smrti u Karlovcu i Puli, u KB Dubravi umro je stariji čovjek rođen 1936. godine. Preminuli je bio teški bolesnik sa stanjem po moždanom udaru koji je inače bio u lošem stanju, a zakompliciralo se infekcijom. 

Sedma žrtva: 90-godišnjak preminuo u KB Dubravi

Sedma žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 90-godišnji muškarac koji je također umro u KB Dubravi. Bolovao je od nekoliko kroničnih bolesti.

Osma žrtva: 81-godišnja žena preminula u KB Dubravi

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je  prije četiri dana kako je umrla još jedna osoba.

"Riječ je o ženskoj osobi koja je 1939. godište", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Nesretna žena umrla je u KB Dubravi i bila je prije bolesna.

9., 10., 11., 12. žrtva: Starije osobe iz Osijeka

U Osijeku su od koronavirusa umrle četiri osobe iz Osječko-baranjske županije, a sve su bile stariji kronični bolesnici, izvijestio je u subotu 4. travnja tamošnji županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe u poodmakloj životnoj dobi, od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih su dvije bile na respiratoru. Pojasnio je da su umrli imali različite dijagnoze, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega, pneumonije, ali da su u pitanju bile teške kronične bolesti.

13. žrtva: Stariji muškarac iz Zadra

Tijekom vikenda preminula je i 13 žrtva. Riječ je o muškarcu starom 88 godina iz Zadra, kroničnom bolesniku koji je danima prije smrti bio priključen na respirator na JIL-u Covid odjela zadarske bolnice.

14. i 15. žrtva: Osoba stara 82-godine s područja Osijeka i 85-godišnjak iz Dubrovnika

Osječki stožer civilne zaštite na konferenciji održanoj prošle nedjelje potvrdio je kako je u KBC-u Osijek preminula još jedna osoba. Portal Osijek031 javio je kako se radi o osobi staroj 82 godine koja je bila onkološki pacijent.

Istog dana iz Dubrovnika je stigla vijest kako je u tamošnjoj bolnici preminuo 85-godišnjak. Tamošnji županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je 85-godišnjak u noći s petka na subotu hospitaliziran u bolnici, gdje je intubiran na jedinici intenzivnog liječenja, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja "izgubio bitku za život".

16. žrtva: Muškarac iz Zagreba u dobi između 40 i 50 godina

16. žrtva umrla je jučer u Zagrebu. Kako je danas objavljeno, nesretni muškarac nije imao kronične bolesti, a bio je u dobi između 40 i 50 godina.

17. i 18. žrtva: Stariji Murteranin i 46-godišnjak iz Krapinsko-zagorske županije

Posljednje su žrtve 91-godišnji Murteranin i 46-godišnjak koji je preminuo u bolnici u Zagrebu.

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije objavio je detalje o njegovoj smrti. On je krajem ožujka u teškom stanju primljen u bolnicu u Zaboku, a preminuo je jučer u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević. Kako navodi stožer, on je primljen u teškom stanju. Naglašavaju da se radi o invalidu. Umro je jučer u Zagrebu.

"U ime Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, obavještavamo da je u utorak, 06. travnja 2020. godine preminuo prvi COVID-19 pozitivni pacijent s područja Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o pacijentu rođenom 1974. godine s prebivalištem u Pregradi, koji je u teškom općem stanju zaprimljen u Izolacijsku jedinicu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana 28. ožujka 2020. godine u večernjim satima. Odmah po dolasku i procjeni stanja, pristupilo se mjerama intenzivnog liječenja, pacijent je stavljen na respirator i stabiliziran, a u ranim jutarnjim satima 29. ožujka 2020. godine dogovorno je premješten na daljnje liječenje u Kliniku za zarazne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, gdje je liječen do 06. travnja 2020. godine, kada je unatoč svim primijenjenim mjerama preminuo. Važno je za naglasiti da se radilo o pacijentu koji je bio nepokretan uslijed posttraumatske tetraplegije i koji je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta", rekli su iz stožera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara