To je najgore: Kad HDZ dijeli lekcije o demokraciji (i kad je u pravu)

Foto: Bruno Konjević / Cropix

PREDSJEDNICA Vlade pritišće Odvjetničku komoru da procesuira Antu Nobila. Predsjednik  Republike poručuje Komori da ne procesuira Antu Nobila. HDZ prigovara Hrvatskoj televiziji zbog priloga u Dnevniku. Zoran Milanović preko ravnatelja HRT-a dogovara intervju u Otvorenom. Ivo Josipović prigovara Hrvatskom saboru zašto šalje izaslanstvo na Bleiburg. Slavko Linić grubo vrijeđa ministra policije zbog kaznenih prijava protiv SDP-ovih gradonačelnika, a predsjednik države poručuje policiji da njegova prijatelja ostavi na miru.

I svima su puna usta demokracije, pa još i parlamentarne. Svi se kunu u pravnu državu. Natječu se tko će se prije pozvati na Ustav, gazeći pritom preko njega poput krda slonova.

Jedna politika pritišće, druga spašava

Jadranka Kosor u istom dahu javno poziva Odvjetničku komoru da se "pozabavi" Nobilovim izjavama i ograđuje se da to nije njezin posao. Ivo Josipović u istom dahu (od Šangaja do Zagreba) tvrdi kako se "ne želi miješati u domenu Odvjetničke komore" i poručuje da ona "ne bi trebala suspendirati Nobila". Ističe da je "postupak protiv Nobila pokrenut na poticaj iz politike". Sugerirajući da bi na poticaj druge politike trebao biti obustavljen.

Sama Komora, pak, postupak protiv Nobila pokreće tek nakon premijerkina dopisa i upozorenja vodećih HDZ-ovaca i zbog svega toga nije se nimalo pobunila. No promptno je šefu države zaprijetila tužbom zbog klevete. A sve u cilju zaštite vlastitog integriteta i nezavisnosti od politike.

Nobilo nije kriv, Rakar nije kriv...

Ako je bio tako ažuran oko Nobila, zbog čega je Ivo Josipović upadljivo odšutio notorni Linićev atak na ministra i ravnatelja policije povodom podizanja kaznenih prijava protiv vodećih SDP-ovaca? Samo zato da bi on sam mogao policiji poručiti da ne treba dalje raditi svoj posao, već da poslušaju šefa države koji će im reći da njegov nesuđeni savjetnik Marko Rakar nije objavio Registar branitelja?

I uopće, koja je razlika između HDZ-ova priopćenja u kojem izražava nezadovoljstvo HTV-ovim izvještajem sa saborskog prijepodneva u Dnevniku i Milanovićeva poziva Vanji Sutliću prije nekoliko mjeseci da mu sredi intervju s Dijanom Čuljak u Otvorenom? Velika ili mala? Ovisi kome se postavlja pitanje.

Zato nam i jest ovako kad Šeks i Hebrang štite demokraciju

Nema gore nego kad je HDZ u pravu. Kad Vladimir Šeks i Andrija Hebrang dijele lekcije o demokraciji, pravnoj državi i slobodi medija onima koji nas godinama uvjeravaju kako su bolji od HDZ-a. Godinama se pitamo kako HDZ financira svoju kampanju? No, jesmo li možda upitali na koji je način Milan Bandić godinama financirao SDP-ove kampanje?

Političar kojeg se reklamira kao "pravnog i ustavnog stručnjaka" najednom poziva na red Hrvatski sabor zato što šalje izaslanstvo na Bleiburg, zaboravljajući da to nije posao predsjednika Republike. I onda mu Šeks i Hebrang (hej, Šeks i Hebrang!) održe lekciju o parlamentarnoj demokraciji. I usput ga podsjete (hej, Šeks i Hebrang!) da je on šest godina sjedio u tom istom Saboru i ni zucnuo nije protiv odlazaka na Bleiburg.

Ima li života nakon HDZ-a? 

Nije li to porazno za sve koji se nadaju da ima života nakon HDZ-a? Veliki je skandal kad se HDZ javno pobuni protiv izvještaja u Dnevniku, ali nitko i ne trzne kad SDP smjenjuje novinare po redakcijama ili preko ravnatelja dogovara intervjue.

Veliki je skandal kad Jadranka Kosor traži zaštitu od Odvjetničke komore zbog Nobila, ali nikome nije čudno kad Ivo Josipović šalje poruke policiji da njegova prijatelja Rakara ostavi na miru. Ako je ono prvo politički pritisak, što je onda ovo drugo? Pomoć u istrazi? Prijateljska sugestija? Dobronamjerna primjedba? Da nije možda obrana institucija pravne države, slijepo držanje Ustava i čuvanje demokratskih vrednota?

Najgore je kad je HDZ u pravu. Kad HDZ dijeli lekcije o demokraciji. Kad HDZ čuva Ustav. I kad je sve teže razlikovati dobre i loše momke. To je onda kraj.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara