Točno dva tjedna ranije najavljeni su mogući napadi na Šri Lanki

Točno dva tjedna ranije najavljeni su mogući napadi na Šri Lanki
Foto: EPA

"4. TRAVNJA dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rajitha Senaratne novinarima u ime vlade. Premijer države nije bio obaviješten o tome, dodao je.

Otkrio je i kako je 9. travnja šef tajne službe napisao pismo u kojemu je naveo brojna imena članova terorističke organizacije.

Ministar obrane kazao je BBC-u da ne treba sada optuživati vladu i tajne službe zato što nisu spriječili napade. Hemasari Fernando izjavio je kako informacije koje su dobili sugerirale su tek jedan ili dva moguća napada, a ovo što se dogodilo jučer bilo je skroz neočekivano.

"Činimo sve da zaštitimo građane koji trebaju ostati mirni", dodao je.

Novi policijski sat

Broj poginulih preko noći se povisio jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobivenih ozljeda, a pronađeno je još nekoliko tijela. 

U ponedjeljak ujutro ukinut je policijski sat. Očekuje se da će škole i fakulteti ostati zatvoreni, ali je vlada najavio novi policijski sat koji će stupiti na snagu u 20 sati po mjesnom vremenu.

Da bi ograničila kretanje, zemlja od 21 milijun stanovnika proglasila je dva neradna dana, no brojni zaposlenici ipak su u ponedjeljak išli na posao.

Dosad je u istrazi lociran kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio bombaše i kuća gdje su boravili u predgrađu glavnoga grada Colomba.

U nedjelju u noći blizu zračne luke otkrivena je i deaktivirana bomba kućne izrade u plastičnoj cijevi, rekao je glasnogovornik zračnih snaga.

Još nitko nije preuzeo odgovornost

Za višestruke eksplozije nitko još nije preuzeo odgovornost.  

Premijer Ranill Wickremesinghe rekao je da će tražiti pomoć iz inozemstva kako bi se otkrilo jesu li napadači povezani s međunarodnim terorizmom.

Eksplozije su se dogodile za vrijeme misa u kršćanskim crkvama u Nogombu, Batticaloi i Colombu i u trima luksuznim hotelima u Colombu.

Najmanje 35 stranaca poginulo je u eksplozijama, još 19 ostalo je u bolnicama.

U jučerašnjim napadima prema najnovijim podacima poginulo je 290 ljudi, a ranjeno je preko 500.

RAZVOJ DOGAĐAJA SA ŠRI LANKE PRATITE NA INDEXU NA OVOM LINKU

INTERAKTIVNA KARTA

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz teror na Šri Lanki instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Teror na Šri Lanki

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara