Todorić će tužiti državu, a sve mu je blokirano. Odakle mu novac?

Todorić će tužiti državu, a sve mu je blokirano. Odakle mu novac?

Foto: Index/FaH

IVICA Todorić pokrenut će arbitražni proces zbog Lex Agrokora. Najavili su to na N1 njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

>> Čedo Prodanović: Todorić tvrdi da ima snimljene poruke i pisma koje nam nije pokazao

>> Imamo dokument: DORH zatražio, a sud odobrio blokadu imovine Todorića

Ovo je očekivan potez vlasnika Agrokora koji se na vrijeme sklonio u London, o njemu se već špekuliralo, ali je sada prvi put i službeno potvrđen.

Tužba protiv države u skladu je s tezom da je politički progonjen, zbog čega vjeruje u pravdu samo izvan Hrvatske, što redovito plasira na svom blogu. I nije Todorić jedini koji misli da je Lex sporan, na Ustavnom sudu podneseno je čak devet zahtjeva za ocjenom ustavnosti, no prvi je koji će zbog toga tužiti - i to prema svemu sudeći državu, odnosno vladu koja je napisala Lex sa skupinom autora koje i dalje skrivaju.

Ono što je nakon potvrde arbitražne tužbe jedino nejasno jest Todorićev izvor financiranja. Arbitraže su skup sport i bez obzira na to hoće li se voditi na sudu u Washingtonu, Parizu, Ženevi ili New Yorku troškovi se mjere u milijunima eura.

Troškovi Hrvatske u sporu sa Slovenijom veći od 20 milijuna dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sporu Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva hrvatska strana je do izlaska iz arbitražnog postupka potrošila 3,5 milijuna eura za zastupanje i 0,85 milijuna eura na troškove suda, dok je slovenska strana, objavili su njihovi mediji, potrošila dvostruko više. Od početka suđenja do odluke Slovenci su potrošili 6,71 milijuna eura.

Ukupni troškovi arbitraže Ine i MOL-a na sudu u Ženevi iznosili su više od 30 milijuna dolara, od čega će Hrvatska morati platiti više od 20 milijuna dolara. Odvjetnicima ureda Squire Patton Boggs država je godišnje plaćala 4,3 milijuna dolara. Prozivan zbog raskošnog honorara, odvjetnik Luka Mišetić objavio je analizu Allen&Overyja, prema kojoj prosječni trošak arbitražnog tužitelja iznosi 4,4 milijuna dolara, a tuženika 4,5 milijuna dolara. 

Todorić već ima skupe troškove zastupanja oko procesa u Hrvatskoj jer ovdje je angažirao najpoznatiji odvjetnički par Sloković-Prodanović, a ima i odvjetnike u Londonu, gdje se tarife kreću i do 500 funti po utrošenom satu.

Jesu li istražitelj pronašli svu njegovu imovinu u inozemstvu?


Todoriću je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva blokirana sva imovina kako bi se, nakon što proces jednog dana bude okončan, osigurala naplata štete što ju je prouzročio Agrokoru.

Stavljena je blokada na sve nekretnine, dio Kulmerovih dvora i imanje na kojem se nalazi, oranice, vinograde, pašnjake i lovišta, poslovne udjele u tvrtki u Amsterdamu i Agrokor Projektima, dionice Agrokora, račune kod tri hrvatske banke, ali i kod inozemnih banaka. 

Kako onda misli platiti skupe troškove arbitraže?

Ili Todorić ima bogate prijatelje koji će mu posuditi milijune eura za arbitražu, ili je stvar mnogo gora i otvara mogućnost da država nije napravila cjelovit posao da locira njegova sredstva u inozemstvu te da ih uz pomoć druge države - zamrzne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara