Todorić dao veliki intervju za N1: Fortenova nema budućnost, to je kaos

Todorić dao veliki intervju za N1: Fortenova nema budućnost, to je kaos
Screenshot: N1

BIVŠI vlasnik bivšeg koncerna Agrokor Ivica Todorić, protiv kojega je u ponedjeljak podignuta optužnica, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji. Todorića, i još tri osobe, tereti se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

Jeste li svjesni da vam prijeti višegodišnja zatvorska kazna?

Prvo i prvo, otišao sam iz kompanije, a ušli su istražitelji u kompaniju, još uvijek prevrću papire. Ja sam otišao bez ijednog papira, a oni sad gledaju (...) doslovno svaki moj papir u zadnjih 30 godina. Zašto u tome nisu našli moje zapise, ugovore, sastanke, zapise...

Javnost ima percepciju da sam ja uspio preko politike, uz pomoć političara. Postoji i percepcija da sam jako bogat, da imam puno para.

Živite li vi u iskrivljenoj stvarnosti?

Kriminalna aktivnost određenih grupa dovela je Agrokor u probleme.

Zašto ste se zaduživali kod ruskih banaka pod kamatom od 9 posto?

Napravio sam konkurentne, senzacionalne kompanije. Sam sam u jednom trenutku rekao - kako sam ja to napravio. Očito smo imali određene vještine, znanja...

Zašto ste se zaduživali...?

Jer sam gradio Hrvatsku. Vi mene pitate za izvlačenje para. Morate shvatili da od Iloka, Baranje, Istre, Slavonije, Dubrovnika... da vidite koja smo čuda napravili. Ulagao sam u hrvatsku budućnost, tu su te pare.

Što je s plaćanjem fiktivnih savjetnika?

To je sramota hrvatskog pravosuđa, hrvatske politike. Oni su svoju najveću kompaniju išli uništiti. Vidite kako Mađari štite svoje, Nijemci...

Optužnica vas tereti za 1,25 milijuna eura...

700 milijuna eura sam tad imao u Agrokoru. Sad će netko reći da sam nešto išao uzeti... Ja nemam veze s tim... Što mene to pitate. Mene da netko pita da sam ja nešto knjižio... To je nevjerojatno. Nisam znao za taj ugovor.

Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore? To su službe radile. Da ja ne vjerujem pravnoj službi... Da ja svojim službama ne vjerujem...

Nikad nijednu optužnicu nisam pročitao. Ja znam da sam sve uložio da bih razvijao i gradio...

Ako je Agrokor bio toliko uspješna kompanija, zašto ste izdavali mjenice bez pokrića?

U jednom se trenutku dogodio način financiranja putem mjenica... Teško je reći koliko, što i kako. Uglavnom za robu.

Mi smo 10 godina radili s mjenicama. U nulu svaki dan je sve isplaćeno, sve je funkcioniralo

Zašto ste potpisali zahtjev za uspostavom izvanredne uprave?

Shvatio sam da je državni aparat protiv mene. Povukao sam se, ali znao sam da nemaju ništa protiv mene. Uhapsili bi me isti čas da nisam potpisao.

Koja je budućnost Fortenove?

To ne postoji. Kako nitko od vas to nitko ne razumije? To je kaos, oni sad za firmu ne mogu dobiti dvije milijarde. To je napravljeno na kriminalu...  S kompanijom će se to raspasti u totalu, firme će se raspasti, budućnost će se raspasti.

Plašite li se novog odlaska u zatvor?

Zašto? Što bih se plašio? Ja idem do kraja, upamtite to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara