Todorić noć proveo u maloj ćeliji u Remetincu. Tražit će ukidanje pritvora

Todorić noć proveo u maloj ćeliji u Remetincu. Tražit će ukidanje pritvora
Foto: Davor Puklavec/Pixsell Screenshot: N1

IVICA TODORIĆ prvo je luksuzne Kulmerove dvore zamijenio luksuznim stanom u elitnom dijelu Londona. Zatim se preselio u malo jeftiniji stan, a od jučer je stanovnik Remetinca i ćelije od oko devet metara kvadratnih koju možda dijeli i s cimerom.

Todorića su danas posjetile njegova supruga Vesna i odvjetnica Jadranka Sloković. Sloković je novinarima kazala kako će tražiti ukidanje istražnog zatvora.

Ivica Todorić ima pravo i na tzv. osobnu žalbu o kojoj sudsko izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda treba odlučiti tri dana nakon podnošenja, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

"O osobnoj žalbi odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ali će o njoj odlučivati u trenutku kada se vidi hoće li Todorić osobno izjaviti žalbu na odluku o pritvoru. Obzirom na činjenicu da je Todorić tek u srijedu nakon uhićenja zaprimio rješenje o istražnom zatvoru, taj rok za žalbu je bivšem vlasniku Agrokora počeo teći s današnjim danom", pojasnio je Devčić.

Dodao je da Todorićev trodnevni rok za žalbu istječe u ponedjeljak.

"Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, a to može biti Todorićevo odricanje na pravo osobne žalbe ili da, primjerice, napiše žalbu tijekom četvrtka i dostavi je sudu isti dan, u tom slučaju o žalbi bi se odlučivalo odmah", kazao je Devčić.

U tom slučaju sudac istrage dostavlja spis izvanraspravnom vijeću, a vijeće potom zakazuje sjednicu. Kada bi sjednica mogla biti zakazana, Devčić nije precizirao.

Novinarima nije želio komentirati informaciju da je Županijsko državno odvjetništvo, koje vodi istragu, demantiralo tvrdnju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića da tužiteljstvo odustaje od ispitivanja dosad neispitanog svjedoka.

''Državno odvjetništvo raspolaže s podacima s kojima raspolaže i ovisno o tome obavještavaju sud. DORH hipotetski može obavijestiti sud da su ispitani svi svjedoci, da odustaje s ispitivanjem svjedoka ili da zatraži određivanje istražnog zatvora, no u ovom trenutku su to tek nagađanja.'' rekao je Devčić.

Ispitivanje danas popodne?

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu. Prema neslužbenim informacijama tužitelji bi ga mogli ispitati u poslijepodnevnim satima.

Danas ispitivanje

Hoće li i kada Todorić biti pušten iz Remetinca vjerojatno će se saznati tijekom dana. S obzirom na to da je njemu ranije određen istražni zatvor, od kada je u njega ušao počeo je teći rok uručivanja žalbe o kojoj odlučuje Županijski sud. Moglo bi se već u ovom tjednu odlučiti o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora.

Na slobodu bi mogao izaći nakon što Tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, no Tužiteljstvo bi moglo zatražiti njegovo pritvaranje i po nekoj drugoj osnovi.

Kako je javio N1, taj posljednji svjedok nije u Hrvatskoj pa je pitanje kada bi uopće mogao biti saslušan.

Podsjetimo, jučer oko 21 sat Todorić je izručen Hrvatskoj. U zagrebačku zračnu luku, iz Londona gdje je bio u bijegu, sletio je oko 20 sati i 50 minuta. Odmah je prevezen u Remetinec.

Todorićev avion, u kojem je bilo i više hrvatskih novinara na povratku s turističkog sajma u Londonu, poletio je s Heathrowa oko 18 sati, a Todorić je u zračnu luku došao u pratnji policije i kratko rekao da se osjeća dobro.

Njegova supruga Vesna za N1 je izjavila da je Todorić nevin. "Dokazat će se da nije uzeo ni jedan euro", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara