Todorićeva džamahirija: Hrvatsko meso u hrvatskom barjaku

Foto: Željko Šop / Cropix

ŠTO SE sve zamata u hrvatski barjak: domaća svinjetina i strana roba, turski glumac i hrvatski premijer, velebni dvorac i ogromni dugovi, nacionalni ponos i nacionalna tragedija. To je Hrvatska Ivice Todorića. To je Džamahirija Agrokor.

Ivo Sanader svojedobno je izjavio kako "ne dopušta ikome da voli Hrvatsku više od njega". Jasno je i zašto: hrvatski milijuni na računima i u torbama, satovi, kućerine, automobili, jahte, neviđena pljačka Hrvatske i neviđeno bogaćenje na račun Hrvatske.

On je Hrvatska, to je Hrvatska

Ivica Todorić ne dopušta ikome da svojata Hrvatsku više od njega. Hrvatska je iznad svega, a on je iznad Hrvatske. Pa tako širi hrvatski barjak iznad PIK-ove svinjetine, kršeći time Zakon o zastavi, poručuje Hrvatima da u njegovom trgovačkom lancu mogu "kupovati hrvatsko", iako je gotovo osamdeset posto robne marke dolazilo iz uvoza, uzima ogromne poticaje od Hrvatske države, iako prednjači u uvozu prehrambenih proizvoda. Duguje milijarde hrvatskim dobavljačima i za te iste milijarde zakida hrvatski državni proračun.

Pa nije li stoga sasvim normalno da se hrvatska zastava koristi za reklamiranje poslovnog carstva Ivice Todorića? Jer on je Hrvatska. Jer upravo je to Hrvatska.

Sanader umjesto Onura

Nedavno smo kritizirali Todorića što u Konzumovoj reklami umjesto Onura Aksala (iliti Halita Ergenca) nije koristio Ivu Sanadera. Osim što ne bi inspekciji rada platio kaznu zato što je turski glumac snimao bez radne dozvole, prikazao bi realnu sliku korporacije sazdane na političkoj podobnosti.

No, sada je Todorić sve to nadoknadio omotavši hrvatski barjak oko svoje svinjetine. Pa kad je već u ovoj državi podređeno Todoriću - hrvatska i gradska vlast, poslodavci i sindikati, guverner Narodne banke, (gotovo) svi mediji, porezne i građevinske službe koje toleriraju njegov dvorac... - onda je red da se pod njega podastre i hrvatska zastava. On je ionako prava reklama za ovakvu Hrvatsku.

Džamahirija podređena interesima jednog čovjeka

Za džamahiriju podređenu zaštiti interesa, lika i djela jednog čovjeka. Ali ne predsjednika države, predsjednice Vlade, šefa opozicije, medijskog tajkuna, prvog policajca ili glavnog tužitelja - već samo Ivice Todorića.

I nije problem u tome što Agrokor uvozi hranu, što njegova robna marka sadržava uglavnom uvozne prroizvode, što neplaćanjem tjera dobavljače u bankrot, što duguje namete državi. Sve to rade i drugi poduzetnici u Hrvatskoj. Problem je u tome što se Todorić svo to vrijeme kune u Hrvatsku.

Licemjerje tipično za HDZ

Kune se da sve to radi za Hrvatsku i radi Hrvatske, da jedini promovira domaću proizvodnju, da jedini štiti hrvatske proizvode i da jedini ima pravo nataknuti hrvatsku zastavu na svoju svinjetinu.

Takvo licemjerje već dva desetljeća prodaje nam HDZ:  ratne zločine, organiziranu pljačku, institucionalnu korupciju, programirano isisavanje nacionalnog bogatstva i sustavno uništavanje gospodarstva zamata u nacionalni ekskluzivitet. HDZ jedini voli Hrvatsku. HDZ najviše voli Hrvatsku. Na ovoj Hrvatskoj najviše se obogatio.

Logično je stoga da se upravo takvi najviše klanjaju hrvatskoj zastavi. I da se hrvatska zastava vije iznad najvećeg poslovnog carstva. Dobro im dođe da prekrije ovu ruševinu države, gospodarstva i čitavog društva.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara