Todorićeva tvrtka truje Baranju plastičnim otpadom: Imali smo svakakvih barbara, ali ne ovakvih

Todorićeva tvrtka truje Baranju plastičnim otpadom: Imali smo svakakvih barbara, ali ne ovakvih

Foto: FAH, Pixsell/Marko Mrkonjić

TVRTKA Belje iz Todorićevog koncerna Agrokor, zasijala je desetke tona plastike na državnoj zemlji blizu njihove farme Mitrovac u Baranji.

Zlatku Pinjuhu, načelniku općine Čeminac, stigla je anonimna dojava kako je prije nekoliko dana Belje nezakonito odložilo plastični otpad iz staklenika na farmi Mitrovac zaoravši ga u zemlju, pa je poslao na teren komunalnog redara koji je to potvrdio. 

Brdo zemlje i mljevene plastike

Na području od farme Mitrovac prema Kneževim vinogradima pronađena je veća količina plastike koja je deponirana, zapravo zaorana u zemlju.  Mljeveni plastični otpad nalazi se 750 metara od Agrokorovog staklenika i to na državnom zemljištu, na kojem Belje ima tridesetogodišnju koncesiju.  Pronađene su hrpe plastičnog otpada, brdo visoko 2-3 metra, široko 3-4 metra i dugo 20 metara, objašnjava Pinjuh u razgovoru za Index.

Usitnjavanje plastike nije dozvoljeno, odnosno zakonom je propisano kako se zbrinjava otpad, a kamoli ukopavanje u zemlju.

"Mi smo odmah prijavili neodgovornog pojedinca iz tvrtke Belje Ministarstvu zaštite okoliša koje je poslalo inspektoricu na teren. Da se tako nastavilo cijelo područje bi bilo kontaminirano plastikom", kaže Pinjuh. Načelnik, inače liječnik po struci, ističe koliko je opasna plastika u prirodi. "To su izravne štete dugoročne za plodnost zemljišta, ljudsko zdravlje preko vodotoka i kroz prašinu, plus i za divljač koja prepoznaje plastiku kao hranu".Belje: To je zbog lošeg vremena, maknut ćemo


U četvrtak je Pinjuh sazvao presicu i donio uzorke otpada kako bi upozorio na ilegalno zbrinjavanje. Iz Belja su se oglasili priopćenjem u kojem se pravdaju lošim vremenom:

"U proizvodnji rajčica se služimo malim plastičnim lukovima i vezivom za potporu biljaka, koje su tijekom cijele sezone uklanjani i zbrinjavani putem ovlaštenih zbrinjavatelja otpada. Prilikom završnog čišćenja staklenika došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta i nismo bili u mogućnosti odvesti sve količine biljnih ostataka kod zbrinjavatelja, te smo dio privremeno odložili na jednu od naših parcela. Kad se vrijeme poboljša, navedena biljna masa bit će adekvatno zbrinuta kao i svih proteklih godina, o čemu posjedujemo valjanu dokumentaciju."

Kontaktirali smo Ministarstvo zaštite okoliša u kojemu potvrđuju incident i kažu da nadzor još uvijek traje.

"Na lokaciji u Grabovcu inspekcija zaštite okoliša je 19. siječnja 2017. obavila je nadzor te je pronašla biorazgradivi otpad pomiješan s otpadnom plastikom koji nije bio propisno uskladišten.

Otpad se nalazi na površini od oko 20 metara dužine i 8 metara širine. Inspekcija je utvrdila kako je otpad proizvela tvrtka Belje tijekom uzgoja rajčica u obližnjem stakleniku, koja i koristi zemljište na kojem se otpad nalazi.

Inspekcijski nadzor još traje i uputit će se na postupanje nadležnoj poljoprivrednoj inspekciji te će se pokrenuti upravni postupak radi uklanjanja nepravilnosti", odgovorili su na Indexov upit.
 

Općina je dala Belju sve moguće povlastice, a oni vraćaju "zločinom prema zemlji"


Agrokor je u Mitrovac u zadnjih nekoliko godina investirao oko 200 milijuna kuna sagradivši sedam novih objekata, uz modernu, najveću farmu muznih krava u Hrvatskoj, izgrađena je bioplinska elektrana i golemi staklenik na 4,5 hektara  za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčica, koja koristi toplinsku energiju proizvedenu u bioplinskoj elektrani. Godišnje se tamo proizvede više od 2.000 tona rajčica.

"Da, Belje je tu imalo sedam velikih investicija. Općina im je dala velike povlastice, dalo im se sve što se moglo dati: neplaćanje komunalnih doprinosa, rješavanje infrastrukture, izmjena prostornog plana koja je išla na račun općine, sve što se tiče studijskog okoliša....", kaže Pinjuh.

Sada je zgrožen njihovim zakopavanjem plastike, traži da se državno zemljište vrati u prvobitno stanje.

"To je zločin prema zemlji. Eksces je za svaku osudu, nikome ne bi trebalo pasti na pamet da plastiku odlaže u zemlju.  Svakakvi barbari su prolazili kroz Baranju, imali smo i okupaciju ali i  okupator je čuvao zemlju, a nitko nikada nije trovao zemlju!", ogorčen je načelinik Čeminca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara