Tokio: Koizumi Rumsfeldu - i dalje podupirem koalicijske snage

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi u petak je američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu rekao kako Japan podupire koalicijske snage u Iraku, no nije spominjao mogućnost slanja japanskih vojnika u tu zemlju.

"Japan je podupro američki rat u Iraku te namjerava učiniti sve što može kad je riječ o poslijeratnoj obnovi te zemlje", rekao je Koizumi, istaknuvši da "u Iraku i dalje vladaju teški uvjeti",

Koizumi se pokazao kao jedan od najlojalnijih saveznika Sjedinjenih Država u iračkoj krizi podupirući Amerikance i prije izbijanja rata u Iraku, unatoč vrlom kritičnom javnom mnijenju. No zahvaljujući tomu, Koizumi sada može računati na američku zaštitu u sjevernokorejskoj nueklarnoj krizi, u ovome trenutku glavnome izvoru briga za Japance.

Unatoč dobrom rejtingu koji je postigao kod Amerikanaca, japanski premijer ne uživa veliko povjerenje državljana vlastite zemlje.

Njih čak 60 posto protivi se eventualnoj Koizumijevoj odluci o slanju japanskih vojnika u Irak. Težnja japanskog premijera je, procjenjuju promatrači, biti posrednik između SAD-a i najskeptičnijih zemalja međunarodne zajednice kada je riječ o američkoj politici u Iraku.

Američki ministar obrane u petak je u Tokiju počeo turneju po zemljama sjeveroistočne Azije. U Tokiju ga je u petak dočekalo oko tisuću japanskih prosvjednika koji su željeli izraziti nezadovoljstvo zbog njegova posjeta Japanu i mogućeg slanja japanskih vojnika u Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara