Tokio slavi 400 godina svoje povijesti

GLAVNI grad modernog Japana, Tokio, megalopolis s preko 12 milijuna stanovnika na 2.002 km2, naveliko slavi 400 godina svoje povijesti a dobar dio manifestacija posvećen je njegovu prethodniku, prijestonici Edo, od koje danas nije ostalo gotovo ništa.

Mala ribarska luka, koju je 1603. odabrao Šogun (generalisimus) Ieyasu Tokugawa kao mjesto budućeg dvorca i moći, Edo ("vrata zaljeva") je bio prijestolnica Japana od 1603. do 1867. a 1868. car ga je preimenovao u Tokio ("prijestolnicu istoka"). Dogodilo se to u radzoblju Meiji koje obilježava početak modernizacije zemlje.

Na temu "Edo-Tokio: 400 godina povijesti", više od 700 događaja organizirano je tijekom godine u Tokiju, sve do ožujka 2004. kako bi se slavila kultura Eda, doznaje se u četvrtak od organizacijskog odbora.

U tu je svrhu u prvih šest mjeseci 2003. više od 11 milijuna ljudi sudjelovalo u raznim događajima. Organizirane su izložbe, mimohodi kola, koncerti tradicionalne glazbe, seminari. Tiskane su stare karte i atlasi, CD-Romi. Ukratko, Tokio živi svoju "edomaniju" u koju je utrošeno 3,8 milijardi jena (28,3 milijuna eura) u šest mjeseci.

Godine 2002. izdano je devet knjiga o Edu a za ovu godinu predviđene su još četiri.

Više od 40.000 zastavica s natpisom "Edo-Tokio: 400 godina povijesti" resi gradske četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No u današnjem megalopolisu od Eda nije ostalo "praktički ništa", osim nekih ostataka dvorca Edo na mjestu carske palače, ističe direktor Muzeja Edo-Tokio Makoto Takeuchi.

Veliki potres 1923. i bombardiranja 1945. uništili su japansku prijestonicu a svoje su učinile i velike preobrazbe grada počete 60-ih godina.

"Do 60-ih godina, bilo je još tragova starog Eda u Tokiju no veliki radovi za Olimpijske igre 1964. sve su promijenili", rekao je Takeuchi.

Istaknuo je da su tipične nastambe iz razdoblja Eda bile "nagaye", drvene uske kuće u kojima su živjeli obrtnici i trgovci. Sve su one nestale a s njima i njihov duh.

"Za mene, Edo je bilo ponajprije stanje duha koje se temeljilo na poštivanju drugoga, ljubaznosti i narodnim tradicijama".

Takeuchi žali što je "duh Eda nestao iz" japanske civilizacije, a svoju borbu za očuvanjem takva duha vodi u muzeju koji ove godine slavi desetu godišnjicu i dosad je primio više od 20 milijuna posjetitelja.

"Moj je san da jednoga dana stranci dođu u Tokiju posjetiti (muzej) kao što danas odlaze u pariški Louvre ili londonski British Museum".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara