AFERA ŠPIC-PAPAK

Tolušić kaže da je na udaru misteriozne bande. Vjerujete li mu nakon svega?

Tolušić kaže da je na udaru misteriozne bande. Vjerujete li mu nakon svega?
Foto: Patrik Macek/Pixsell/123rf

"UVODIM red u svoj sektor, čistim kriminal u svom sektoru dvije godine, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda i drago mi je zbog toga", rekao je jučer ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i poručio da će biti još žešći.

"Svi koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima u zadnje vrijeme, to mogu zaboraviti", rekao je Tolušić, koji očekuje da će policija i DORH vrlo brzo odraditi svoj posao. "Bandi koja se malo zaigrala" poručio je da se "namjerila na krivog i neka počnu pakirati kofere".

Danas je bio sažetiji te je pri ulasku u Banske dvore samo ispalio da će "banda uskoro završiti u zatvoru".

Povod Tolušićevim neuobičajeno žestokim izjavama o bandama i najavi uhićenja - usput, u kakvoj to državi ministar poljoprivrede najavljuje da će netko završiti u zatvoru? - priča je koju je objavio tjednik Nacional. U njoj se tvrdi kako se Tolušića htjelo diskreditirati navodno montiranim fotografijama na kojima se nalazi u društvu seksualne radnice i konzumira kokain, ali je sve to spriječila tajna služba SOA. 

Je li Tolušićevo objašnjenje zašto je postao meta misteriozne bande uvjerljivo?

Koliko je sve to doista uvjerljivo Index je već tematizirao u nizu članaka, pa nas u ovom zanima nešto drugo - je li Tolušićeva izjava u kojoj tvrdi da već dvije godine ministarskog mandata uvodi red i čisti kriminal u svom sektoru uvjerljiva? Jer to je objašnjenje ministra o tome zašto se našao na meti te dosad neimenovane i misteriozne bande koju spominje.

>> Nešto je jako čudno u priči o fotografijama Tolušića, prostitutke i kokaina

Tolušić je ministar poljoprivrede postao u vladi Andreja Plenkovića, dok je u prethodnoj kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića bio ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Plenković ga je u rošadi nakon ostavke Martine Dalić zbog Afere Hotmail imenovao i potpredsjednikom vlade.

Činjenica je da je Tolušić u resor poljoprivrede došao nakon što ga je četiri godine vodio SDP-ovac Tihomir Jakovina, jedan od najnesposobnijih ministara u vladi Zorana Milanovića, iza kojega je ostao niz afera, no upitno je uvodi li Tolušić doista red u taj resor i čisti kriminal ili pak proizvodi neke nove afere dok navodno raščišćava stare.

Za ravnatelja državne Ergele postavio tipa koji je sinu kući doveo lipicanca, koji je onda poginuo pod naletom vlaka

Tolušić je kao ministar poljoprivrede bio ključna osoba u odluci da se za ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik imenuje HDZ-ov kadar Mirko Damjanović. Prethodni ravnatelj Nidal Korabi, stručnjak svjetskog glasa koji je bio tajnik Svjetske udruge za uzgoj lipicanaca, na natječaju nije prošao, nego je prednost dana HDZ-ovcu Damjanoviću, koji je ovih dana pod pritiskom javnosti morao dati ostavku jer je jednog lipicanca iz ergele odveo kući svom sinu da ga ovaj jaše tijekom zimskih praznika. No konj se u jednom trenutku oteo i pobjegao te je poginuo pod naletom teretnog vlaka, što je Tolušićev kadar Damjanović pokušao zataškati, ali je cijelu stvar otkrio portal Telegram.

Da Tolušić u navodnom uvođenju reda u svoj sektor ima kadrovskih problema pokazuje i slučaj Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Kako su otkrili mediji, njen otac Ivan Copić - koji ima OPG kod Drniša - godinama je koristio državnu zemlju, konkretno pašnjake, na temelju kojih je dobivao državne poticaje, koji se pak formalno isplaćuju preko Agencije kojom rukovodi baš njegova kći. Pritom treba dodati da Copić za spomenute pašnjake nije ni kune plaćao državi.

Skandali Tolušićeve ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi

I sama Tolušićeva ravnateljica te agencije, Matilda Copić, je kao vlasnica OPG-a, i to nastalog na zemlji koju je već koristio OPG njezina oca, primala državne poticaje, kao i njezina prijateljica Božana Bešlić, koja je također na zemlji Copića starijeg otvorila svoj OPG. Copić je Bešlić povukla sa sobom u Agenciju te je postavila za pomoćnicu, a kada su mediji sve to otkrili, dvije su prijateljice ipak vratile novac koji su dobile za poticaje.

Prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je prošle godine progurao ministar Tolušić, sve to je de facto legalizirano te ništa od navedenog ne predstavlja prepreku da se dobiva još novih poticaja od države.

Za pomoćnika imenovao tipa koji mrzi nevjernike, protestante i životinje

Kako to izgleda Tolušićevo uvođenje reda i čišćenje kriminala demonstrirao je i njegov u međuvremenu smijenjeni pomoćnik Damir Agičić, koji je bio zadužen za veterinarstvo i sigurnost hrane. On je sa službene mail adrese Ministarstva poljoprivrede, sa službenim potpisom i zaglavljem Ministarstva, poslao upute veterinarskim inspektorima u kojima im nalaže da posljednji tjedan ožujka ne planiraju nikakve inspekcijske nalaze. Kao razlog ovih preporuka Agičić je naveo - Veliki tjedan pred Uskrs. 

Agičić je prethodno izazvao interes medija zbog svojih objava na Facebooku u kojima je prozivao "Zapad" nazivajući ga "nekršćanskim, tolerantnim i bezbožnim". Naime, ovom veterinaru je zasmetalo što se na aerodromu prikupljao novac za životinje.

Na meti su mu bili i protestanti. "Neka oni skrušeno dođu u krilo crkve iz koje su đavoljom rabotom istekli ili neka nam ne podvaljuju ekumenizam da oslabe liberalizmom Svetu crkvu Katoličku!" pisalo je u drugoj objavi, u kojoj je Agičić objašnjavao zašto nema pričešćivanja protestanata. 

Naravno, Tolušićev kadar Agičić ne podnosi ni ateiste pa je svojedobno na Facebooku objavio da je "opće poznato kako su ateisti oholi ljudi, dostojni sažaljenja". "Dovoljno im je da primijete ime Bog pa da knjigu smjesta tresnu o pod. Taknemo li ih u tu fiks-ideju, spopast će ih bjesnilo... Oni su ne samo uobraženi, nego i jednako toliko glupi", dalje je pisao.

Širenje mržnje na Facebooku nije bilo dovoljno Tolušiću da smijeni Agičića, ali ga je ipak morao žrtvovati nakon dopisa o tome da inspekcija ne radi svoj posao jer se približava Uskrs.

Tolušićev državni tajnik na račun Hrvatske uživao u Buenos Airesu

Kako Tolušić čisti kriminal i uvodi red u svom sektoru pokazuje i zabavna priča o tome kako je njegov državni tajnik Tugomir Majdak, koji je, naravno, član HDZ-a, s ekipom u Buenos Airesu nekoliko dana hengao na račun Hrvatske.

Kako je pisao Index, Državno izaslanstvo predvođeno Majdakom boravilo je na konferenciji WTO-a u Buenos Airesu. Mala Hrvatska imala je čak peteročlano izaslanstvo, i to iz dva ministarstva, koje je produljilo svoj boravak u Argentini te se u Hrvatsku vraćalo dva dana nakon završetka konferencije. Ukupni trošak njihovih avionskih karata i smještaja u luksuznom hotelu od pet zvjezdica iznosio je 140.044 kune, izračunali smo iz podataka o troškovima koje su nam na upit poslali iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova. 

O aktivnostima hrvatske delegacije na tom važnom skupu nije izvijestio nitko, pa čak ni web stranice Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova.

Milijun eura poticaja sinu saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića

Tolušić je svoju političku karijeru u HDZ-u inače započeo u Virovitičko-podravskoj županiji. To vrijedi imati na umu kako bi bila jasnija informacija o tome kako je obitelj saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića iz susjedne Požeško-slavonske županije odlično prošla na natječaju Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Naime, tvrtka TOFRADO, koja je u vlasništvu Lucićevog sina Tomislava, dobila je prošle godine skoro milijun eura, odnosno 7 milijuna i 412 tisuća kuna, od države i to za poljoprivredu. No, TOFRADO se godinama prije bavio isključivo trgovinom i nije uopće bio registriran za poljoprivredne djelatnosti, ali je kroz poslovne akrobacije i potpisivanje ugovora sa samim sobom Tomislav Lucić u travnju 2017. postao i poljoprivrednik, kako je svojedobno otkrio Telegram.

Nakon toga se prijavio na natječaj za poljoprivredne poticaje i već do kraja 2017. godine dobiva spomenutih skoro pa milijun eura poticaja. Ugovor s Lucićem potpisuje osobno Tolušić te se na svom Facebooku hvali "novim zamahom hrvatske poljoprivrede".

Nagovaranje čelnika lokalne samouprave da zemljišta prepuste Agrokoru

Ali to nije sve kada je riječ o Tolušićevom uvođenju reda i čišćenju kriminala u njegovom sektoru. Za kraj smo ostavili dva najsvježija primjera.

Prvi se odnosi na pismenu uputu koju je Tolušić poslao na adresu načelnika i gradonačelnika 29 općina, poput Popovače, Vinkovaca i Vukovara, a u kojoj stoji da Tolušić "očekuje da čelnici potpišu anekse ugovora za koncesiju na zemljište koje je u nekoć s Agrokorovim tvrtkama potpisao bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković". Pismena uputa je došla nakon misterioznog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na koji su ti čelnici lokalne samouprave sazvani krajem 2018., u predbožićno vrijeme, na kojem se lokalne čelnike nagovaralo da zemljište svojih općina i gradova - prepuste Agrokoru.

Po Tolušićevoj uputi, zemljište bi se Agrokoru prepustilo po nižoj cijeni nego OPG-ovima, a nije uopće sigurno ni je li aktualna situacija zakonita. Postavlja se i pitanje zašto ministar poljoprivrede vrši pritisak na gradonačelnike i načelnike u vezi s jednom privatno tvrtkom tj. u korist Agrokora.

Tužbe zbog poništavanja natječaja za europske fondove

Posljednji primjer Tolušićeva uvođenja reda i čišćenja kriminala su sudske tužbe zbog poništenja odluka o dodjeli sredstava iz EU fondova. Prema nekim procjenama, koje je objavio Net.hr, Hrvatska bi zbog toga oštećenicima mogla platiti čak 500 milijuna kuna odštete. Tužitelji tvrde da se nisu poštovala europska pravila.

Bilo kako bilo, što je doista pozadina navodnih fotomontaža čiji je navodni cilj bila kompromitacija potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u ovom trenutku se može samo nagađati. Ali se na temelju svih ovih primjera nereda, muljaža i skandala iz Ministarstva poljoprivrede može prilično sigurno zaključiti da motiv definitivno nije uvođenje reda i čišćenje kriminala u njegovom sektoru, kako tvrdi Tolušić. 

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara