Tolušić: Kinezi će uskoro dati dozvole za hrvatske mliječne proizvode

Tolušić: Kinezi će uskoro dati dozvole za hrvatske mliječne proizvode
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

KINESKE izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata toga tržišta hrvatskim izvoznicima, izvijestio je u utorak potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Procedura za omogućavanje izvoza hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu je u završnoj fazi te se nadamo da bi izvoz mogao započeti krajem godine", rekao je Tolušić nakon sastanka u vladi s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Hanom Changfuom, na kojemu je sudjelovao i predsjednik vlade Andrej Plenković.

Tolušić je rekao da je proces dobivanja izvoznih dozvola trajao pet godina te da Hrvatska u budućnosti želi izbjeći tako dugo razdoblje jer je zainteresirana za izvoz pilećeg i svinjskog mesa, svježe i smrznute tune i drugih proizvoda.

"Želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i zato trebamo kineske izvozne dozvole", rekao je Tolušić.

"Drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede to shvaća i da će nam pomoći", dodao je.

Najavio je da će do kraja godine Kinezi snimiti promotivni film o hrvatskim prehrambenim proizvodima koji će se prikazivati na tamošnjim TV kanalima i pomoći njihovoj promociji na kineskom tržištu.

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko- kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo da je Kina želi intenzivirati.

"Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima", rekao je Changfu.

Dodao je da uskoro očekuje dolazak hrvatskih mliječnih proizvoda na kinesko tržište te najavio medijsku promociju tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara