Tolušić prije 2 godine: Stići ćemo Njemačku do 2020.

Tolušić prije 2 godine: Stići ćemo Njemačku do 2020.
Foto: Pixsell/Patrik Macek/Glas Slavonije

U OŽUJKU 2017. godine, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić važno je najavio kako će hrvatski poljoprivrednik do 2020. godine biti u rangu s njemačkim ili austrijskim.

Tog 7. ožujka, Tolušić se pojavio kao Plenkovićev izaslanik na Drugoj nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji Slavonika u Osijeku. 

Otvorio je konferenciju i ustvrdio kako ne možemo biti zadovoljni učinkom 25 godina ulaganja u hrvatsku poljoprivredu. Govorio je kako je uvjeren da hrvatski poljoprivrednik do 2020. godine može biti u rangu s austrijskim, njemačkim ili francuskim. Za ostvarenje tog cilja, doprinos, osim Ministarstva, trebaju dati agencije, znanstvene institucije i proizvođači, prenosio je Tolušićeve riječi Glas Slavonije.

Nedostaje nam optimizma?

HDZ-ov ministar je tada govorio kako su od 2,4 milijarde eura raspoloživih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja do sada raspisana 34 natječaja u dvije godine, a od ugovorenih 200 milijuna eura povučeno je samo 50 milijuna eura. 

Poručio je kako su te brojke na razini statističke pogreške i istaknuo kako našoj poljoprivredi nedostaje optimizma.

Prošle su više od dvije godine. Hrvatska poljoprivreda nije ni blizu francuske, austrijske ni njemačke, a kako se čini, neće je dostići ni najavljene 2020. godine.

Istaknuti ministar

Ali zato se ministar poljoprivrede prilično istaknuo. Prije nekoliko mjeseci pojavile su se navodno lažne fotografije Tolušića koje su ga prikazivale s prostitutkom u krilu i kokainom spremnim za šmrkanje. Lako se obranio od optužbi banalnim objašnjenjima poput onoga da on preferira cipele u špic, a ne ravne, kakve je imao muškarac na fotografijama.

A onda se pojavila konkretna, ozbiljna afera, koja se ne može opravdati špic-cipelama.

Prvo je otkriveno da je Tolušić u svoju imovinsku karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata. 

No puno bitnija je činjenica da je Tolušićevu kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, u općini Čađavica iz Virovitičko-podravske županije. Ista je ta tvrtka u vrijeme dok je Tolušić bio župan dobivala unosne poslove u županiji, poput obnove škole, gradnje društvenog doma, ambulante i Doma zdravlja.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je otvorilo predmet vezan za graditelja Tolušićeve kuće.

Kuća za roštiljanje

No ni tu nije kraj. Index raspolaže informacijama kako je ta tvrtka kuću izgradila ispod tržišne cijene. Iako smo očekivali da će nam, kako je i obećao, pokazati račune kojima bi dokazao da to nije istina, Tolušić se predomislio.

Valja naglasiti kako mu ovo nije prva nedosljednost. Već ranije je tvrdio da se o upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i od njega dobio uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte. No na kraju se pokazalo da se Tolušić konzultirao naknadno, po izbijanju afere, a ne tijekom upisa u imovinsku karticu.

Treba ovdje spomenuti i redikulozno objašnjenje koje je Tolušić dao za drugu, manju kuću u dvorištu. Za kuću od 150 kvadrata rekao je da je pomoćni objekt u kojem - roštilja.

Priznaje da je pogriješio

Uz sve to, novinari Provjerenog otkrili su da kvadratura te kuće nije jedina nekretnina čije su vrijednosti umanjene u ministrovoj imovinskoj kartici.

Naime, atraktivno zemljište u građevinskoj zoni, odnosno livada od 446 metara kvadratnih u Privlaci kod Zadra, udaljena 300 metara od mora, jedno je vrijeme u imovinskoj kartici ministra Tolušića bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. On tvrdi da ju je prodao za 450 tisuća kuna. Nije jasno zašto je vrijednost parcele prijavljena na samo 115.000 kuna kada su cijene okolnih zemljišta višestruko veće.

Tolušić je, nastojeći se oprati od ovih afera, govorio kako mu nije bila namjera ništa skrivati. Priznao je da je pogriješio.

Sad se čeka očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Možda otkriju da ministru Tolušiću nedostaje optimizma. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara