Tomašević: Bandić bi trebao dobiti nagradu za najkorumpiraniji Advent u Europi

Tomašević: Bandić bi trebao dobiti nagradu za najkorumpiraniji Advent u Europi
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

OPORBENI zastupnici danas su na aktualnom satu Gradske skupštine prozivali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog afere oko kućica na Adventu, pri čemu je Tomislav Tomašević ustvrdio da bi mu trebalo uručiti nagradu za najkorumpiraniji Advent u Europi.

Glas i HSU predlagali su da se po hitnoj proceduri u dnevni red sjednice uvrsti zaključak koji traži hitno izvješće o tome po kojoj se pravnoj proceduri i propisima odradio posao oko Adventa, uključujući datume kad je što provedeno. Također su tražili financijsko izvješće kako bi se vidjelo koliki su bili troškovi Grada i koliko je Grad uprihodovao od ovogodišnjeg Adventa, no zastupnici većinom glasova nisu prihvatili taj prijedlog zaključka.

"Ćaća Adventa"

Tomašević (Zagreb je naš!) je pritom ustvrdio da bi gradonačelniku trebalo uručiti nagradu u obliku reketa za najkorumpiraniji Advent u Europi.

Bandić je njegov istup nazvao performansom te je poručio da postoje institucije koje se time trebaju baviti.

"Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa", odgovorio mu je gradonačelnik.

Bandića je zbog afere s adventskim kućicama prozvala i SDP-ova gradska zastupnica Vesna Nađ, na što joj je Bandić poručio - ako joj se ne sviđa Advent, da ne mora ići na njega ili da se baci u Savu.

"Nikada nećete razumjeti što znači vizija, znanje, hrabrost i odgovornost. Ne čitate priopćenja, imate šprancu od 2009. - Bandić je kriminalac", poručio je dodavši da je ponosan na to što "misli svojom glavom poštujući propise i koristeći se ovlastima i vizijom".

"Nemam suicidalne misli, vi da ste gradonačelnik europske metropole, ne bi mi tako odgovarali. Ako ne znate odgovoriti, pitajte svog vozača, on sigurno zna", odgovorila mu je Nađ.

Aludirala je time na Zdravka Krajinu, bivšeg gradonačelnikovog vozača čijoj je tvrtki Eko sajam j.d.o.o. Bandić dodijelio 51 kućicu na glavnom zagrebačkom trgu za ukupno 10.500 kuna. 

Bandić Peteku: Vi ste jadan čovjek

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) istaknuo je da je danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije te je navodio afere i optužnice koje terete gradonačelnika.

"Afera Srebrnjak, adventske kućice za pajdaše i prijatelje, brak i fiktivni razvod zbog stana", nabrajao je, između ostalog, Petek upitavši sarkastično Bandića kako mu je sve to uspjelo.

Poručio mu je i da je njegovo "delanje" blagotvorno kao i kuga u 16. stoljeću.

"Vi ste jadan čovjek. Imam li ijednu pravomoćnu presudu? Odakle vam obraz da me tako optužujete? Vi kao da živite u 1946. Optužujete me bez ijednog argumenta", odgovorio mu je gradonačelnik.

Najavio je da će o njegovim "navodnim nepodopštinama" slušati idući tjedan na presici.

Tomašević je ustvrdio kako Grad provodi javne rasprave koje nemaju smisla i građane prave budalama.

"Koja je poanta javne rasprave o otpadu, trajala je danas do ponoći, a mi danas o tome moramo odlučivati. Kad su se sve primjedbe stigle obraditi do jutros?" upitao je Tomašević.

Bandić mu je na to odgovorio da je u 29 dana javne rasprave stiglo 60 primjedbi, a samo jučer 400. "Vi ste dali odgovor na sve", kazao je.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je zašto će se danas donijeti odluka o kreditnom zaduženju za žičaru i popratne objekte u visini od 537 milijuna kuna na 15 godina.

Na to ga je Bandić upitao gdje je vidio da se kapitalni projekti ne financiraju kreditima i dodao da su pokušali financirati preko EU fondova i da će to napraviti najpovoljnijom kreditnom linijom.

Stanka Kordića (Glas) zanimalo je zašto Grad želi prodati APIS državi u trenutku kada ga najviše treba, na što je gradonačelnik odgovorio da se radi o strateškoj odluci i procjeni da "Gradu kao manjinskom vlasniku on ne treba".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara