TOMČIĆ: HSS ZBOG UVREDA NIJE POSLAO IZASLANIKA NA 8. SABOR HDZ-A

Hrvatska seljačka stranka nije poslala izaslanika na 8. Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice zbog nedavnih uvredljivih izjava zastupnik HDZa, rekao je u subotu, po povratku iz Australije, predsjednik Hrvatskoga Sabora i HSSa Zlatko Tomčić.

"Prošli je tjedan jedan zastupnik HDZ-a u Hrvatskom Saboru grubo napao HSS... i donio sam odluku, ako se HDZ javno ne ispriča, kako nas je javno napao, da nitko ne ode na njihov Sabor", rekao je Tomčić novinarima okupljenima u zagrebačkoj zračnoj luci.

Zastupnik HDZ-a Branimir Glavaš u saborskoj je raspravi citirao izjavu županijskog vijećnika Osječko-baranjske županije koji je iz HSS-a prešao u HDZ jer nije želio biti u "agromafijaškoj stranci".

No, HSS više ne očekuje ispriku. "Nema potrebe, njihov je zastupnik pokazao svoje pravo lice, a mi smo napravili ono što smo smatrali primjerenim", rekao je Tomčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petodnevnim radnim posjetom Australiji hrvatsko je parlamentarno izaslanstvo "zadovoljno", jer je "primljeno na najvišoj razini" i "održalo niz vrlo uspješnih kontakata i razgovora", s australskim dužnosnicima i predstavnicima hrvatskih iseljenika, izjavio je Tomčić.

Tomčić je dodao da su hrvatski iseljenici u Australiji posebno zainteresirani za zakon o socijalnom osiguranju, koji će stupiti na snagu ove godine, te za ugovor o zdravstvenom osiguranju, o kojem još predstoje rasprave.

Zbog spornih pitanja u upitniku za dobivanje viza saborsko je izaslanstvo prije nepuna dva mjeseca otkazalo posjet Kanadi. Budući da je i za dobivanje australske vize bilo potrebno popuniti takav, prema Tomčićevim riječima, "neprimjeren" obrazac, saborski je odbor za vanjsku politiku zadužio hrvatsku diplomaciju da uoči radnoga posjeta Australiji riješi taj problem.

"To je, međutim, sam riješio Hrvatski Sabor. Žao mi je što isti problem i u kanadskom slučaju nismo mi rješavali. Hrvatska će se diplomacija morati uključiti u problem podcjenjivanja službenih hrvatskih izaslanstava (...) a s vremenom i da se svi građani Republike Hrvatske oslobode te obveze", rekao je predsjednik Sabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara