Tomčić ponižen uzaludnim čekanjem Sanadera, Đapić odbio HDZ, Račan odbacio mogućnost crveno-crne koalicije

Tomčić ponižen uzaludnim čekanjem Sanadera, Đapić odbio HDZ, Račan odbacio mogućnost crveno-crne koalicije

NA DOGOVORENI sastanak predsjednika HDZ-a i HSS-a, koji se trebao održati u Tomislavovom domu na Sljemenu, Ivo Sanader uopće nije došao, a Zlatko Tomčić ga je čekao pola sata, nakon čega je bijesan otišao.

Glasnogovornici HDZ-a i HSS-a novinarima rekli kako se sastanak odgađa do sutra. Marijana Petir, glasnogovornica HSS-a, izjavila je kako "nema informacija" o razlozima odgađanja sastanka.

Ivo Sanader danas je gostovao kod Gorana Milića na snimanju emisije "Brisani prostor" na HTV-u, pri čemu je ponovio kako je HDZ spreman na koaliranje s HSS-om, HSP-om i HSLS-om.

U HTV-ovom Dnevniku u 19:30 objavljeno je kako je predsjednik HDZ-a danas telefonski razgovarao s voditeljicom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu, Doris Pack, koja mu je navodno savjetovala da koalicijske partnere potraži u HSS-u, a ne u HSP-u, kojeg u Europi smatraju ultra-desničarskom strankom.

Račan: Ne uspije li Sanader okupiti većinu, idemo na nove izbore

U razgovoru za Jutarnji list predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je da su "kalkulacije o tome da bi SDP mogao koalirati sa HDZ-om proizvoljne".

"Crveno-crna koalicija s ovakvim HDZ-om jednostavno je nemoguća" - izjavio je Račan, naglašavajući kako mu iz HDZ-a niti nije bilo što ponuđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti tragedija ako se odluka o novoj vlasti vrati građanima na ponovljenim izborima" - izjavio je Račan.

Đapić odbio Sanadera

HTV tvrdi kako je Sanader, usprkos izjavama čelnika obje stranke da se razgovori HDZ-HSP nastavljaju, već odlučio kako Antu Đapića ne želi u novoj Vladi, te kako je najviše što Sanader može ponuditi Đapiću mjesto potpredsjednika Sabora, te nekoliko važnih saborskih odbora.

Đapić pak izjavljuje kako je "odbio Sanadera", odnosno nije prihvatio Sanaderov zahtjev "da se žrtvuju". "Sanader je tražio da podržimo njegovu vladu bez da u nju uđemo" - izjavio je Đapić.

U HSP-u kažu kako će njihova stranka biti u Vladi ili će biti još žešća oporba nego što su bili SDP-u.

Novoizabrani saborski zastupnici HSLS-a Đurđa Adlešić i Ivan Čehok, prema HTV-ovim informacijama, ne traže puno od Ive Sanadera kako bi ušli u saborsku koaliciju s HDZ-om. No, DC sa samo jednim zastupnikom u novom sazivu Sabora navodno traži čak dva ministarska mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara