Tomčić u pismu OESS-u prosvjeduje zbog HDZ-ovih najava o izmjenama Zakona o HRT-u

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić uputio je danas otvoreno pismo Misiji OESS-a u Hrvatskoj, u kojem izražava "zgražanje najavama HDZa o hitnim izmjenama Zakona o HRT-u, te načinom na koji se izmjene žele postići".

Ističući da HDZ najavljuje izmjene Zakona o HRT-u prije donošenja proračuna ili realizacije bilo kojeg predizbornog obećanja, Tomčić ocjenjuje da je "način, te neargumentiranost pokretanja izmjena daleko od uobičajene demokratske prakse, pogotovo u vrijeme približavanja predsjedničkih i lokalnih izbora".

Upitnim smatra i izbor povjerenstva za izmjene Zakona bez prethodne javne rasprave, te sukob interesa dva od tri člana tog, kako kaže, politički, a ne stručno imenovanog povjerenstva.

Navodi da su sadašnji članovi Programskog vijeće HRT-a izabrani konsenzusom svih stranaka u Saboru, i tvrdi da sadašnji način izbora članova vijeća onemogućuje utjecaj jedne stranke na izbor Ravnatelja HRT-a
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Detaljnim čitanjem izvješća OESS-a utvrđujemo da u njemu stoji da je Zakon potencijalno opasan u nerazvijenim demokracijama ukoliko pozicija u Saboru (usprkos uputama u Zakonu) imenuje svih 11 članova Programskog vijeća, ali isto tako da će se pratiti implementacija Zakona kao i rad programskog vijeća", stoji u pismu.

Tomčić od OESS-a traži da ocijeni dosadašnji rad Programskog vijeća, kako bi se obranio čast i dignitete članova Vijeća, čiji rad HSS ocjenjuje kvalitetno i pozitivno.

"Smatra da je od nesavršenog zakona za demokraciju i slobodu medija pogubnija njegova učestala izmjena i produživanje stanja privremenosti na HRT-u, što su prepoznali i novinari i zaposlenici HRT-a", ističe Tomčić.

Dodao je da ga je na obraćanje OESS-u potaknuo i jučerašnji istup ogranaka Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u koji su se, podsjeća, izjasnili protiv novih i prebrzih izmjena Zakona o HRT-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara