Tony Blair: Odgađanje Brexita je neizbježno

Tony Blair: Odgađanje Brexita je neizbježno
Foto: EPA

ODGODA Brexita sada je neizbježna, rekao je bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili dogovor Therese May o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. 

"To je neizbježno, što god da se učini. Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka", rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Sastanci u parlamentu i u vladi

Istodobno čelnik Konzervativne stranke premijerke Therese May Brandon Lewis poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Europskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodnih trgovinskih dogovora nakon Brexita. 

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o Brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU-a.

"Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a", ustvrdio je za radio BBC.

"Danas se zbiva širok raspon susreta ministara i kolega Donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći", kazao je čelnik britanskih konzervativaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara