Top ljestvica američkih predsjednika: Bush mlađi više griješio od Nixona

GODIŠNJA anketa koja istražuje uspješnost poglavara Bijele kuće, Zogby International, dala je top ljestvicu predsjednika na kojoj uvjerljivo vodi Franklin D. Roosevelt, dok je aktualni predsjednik SAD-a, George W. Bush, jedino iznad Lyndona Johnsona i Richarda Nixona, prenosi Playfuls.com.

Anketirani su predsjednike ocjenjivali bodovima "veličine" i bodovima "neuspjeha". Roosevelt koji je SAD izvukao iz ekonomske krize koja je poharala američku i svjetsku ekonomiju krajem dvadesetih godina dobio je najviše ovih prvih bodova, dok je Bush bodovima neuspjeha pobjedio čak i Nixona, koji je jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji je morao odstupiti sa svoje funkcije.

Roosevelt je već drugu godinu prvi, nakon što je godinama najpopularniji predsjednik bio John F. Kennedy, koji je sada drugi na listi. Za njim slijede Ronald Reagan, Harry Truman, Dwight Eisenhower i Bill Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajno poboljšanje rejtinga zabilježeno je kod predsjednika Geralda Forda, koji je sa dvanaestog mjesta na kojem je bio prije smrti skočio na sedmo mjesto. Ford je desetljećima glasio za slabog predsjednika, no povodom njegove smrti odana mu je počast za političko "ozdravljenje" SAD-a nakon Nixonovoe ostavke zbog afere Watergate.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara