Torcida kontra Keruma: Karneval su uvijek organizirali građani i zato ga uzimamo u svoje ruke!

Torcida kontra Keruma: Karneval su uvijek organizirali građani i zato ga uzimamo u svoje ruke!

Tekst: P.V.
Foto: Ante Čizmić / Cropix

"PONUKANI odlukom gradskih vlasti prema kojoj će ovogodišnji Splitski karneval biti održan u njihovoj organizaciji, čime se zapravo krši glavni smisao jedne ovakve manifestacije, a to je da isti bude u vlasništvu građana - maškara, a ne gradskih moćnika, KN Torcida uz gradske udruge Spli'ski krnjeval, KUM i Hram poziva građane Splita i Dalmacije na Karneval bez cenzure."

Tekst je to kojim počinje priopćenje kluba navijača splitskog Hajduka, koji su odlučili uzeti karneval u svoje ruke. Željko Kerum je, podsjećamo, oduzeo organizaciju ove manifestacije članovima udruge Spli'ski krnjeval, vjerojatno zbog straha da će postati glavnim predmetom ismijavanja. Rezultiralo je to pomalo apsurdnom situacijom u kojoj Split ove godine neće imati samo jedan karneval.

Torcidinih 9.000 članova uz alternativni karneval

Naime, udruga Spli'ski krnjeval nije željela mirno promatrati dok je Kerum predavao ključeve grada u ruke organizatorima "politički podobnog karnevala", pa su već u utorak organizirali alternativno okupljanje. Dobro organizirani i predvođeni Jakšom Navigatorom, koji se maskirao u - Keruma, napravili su šou na Pjaci, samo dvadesetak metara dalje od službene svečanosti. Koji ste vi, pitali su Jakšu novinari, a on ih je, poput stvarnog gradonačelnika, počastio biranim riječima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada kad su dobili i potporu Torcide, navijačke udruge koja ima više od 9.000 članova, malo tko može sumnjati da će alternativni Karneval bez cenzure biti centar fašničkih zbivanja u Splitu. Iz Torcide poručuju da su odlučili pozvati građane na Karneval bez cenzure jer je "gradska vlast još jednom pokazala nerazumijevanje spram kulturnih događaja i istinsko neshvaćanje duha Karnevala, kojeg od davnina na Mediteranu osmišljavaju i provode isključivo njegovi stanovnici, a ne vlastodršci".

"Oni 'dole' barem jednom godišnje imaju pravo 'spaliti' one 'gore'"

"Upravo stoga je neshvatljiva odluka čelnih ljudi Banovine da jedan jedini dan u godini ne žele prihvatiti smisao karnevala, odnosno izokrenute stvarnosti, a to je da oni 'dole' makar na simboličan način bez ikakvih ograničenja mogu ismijavati, osuditi i na koncu 'zapaliti' one 'gore'", navodi se u Torcidinom priopćenju.

Navijači Hajduka pozivaju tako "sve ljude dobre volje željne zabave i prikladnog ugođaja da se ne odazovu unaprijed režiranom karnevalu u organizaciji gradskih vlasti", već da se priključe njima. Karnevalska povorka Karnevala bez cenzure, u kojoj će sudjelovati Torcida, započet će u utorak, 16. veljače u 18.30 na Poljani Tina Ujevića. "S navedenog mjesta će u mimohod gradskim ulicama i trgovima krenuti povorka maškara kako bismo do dugo u noć slavili Splitski karneval kakav on jedino i zaslužuje biti: neovisan, bučan i provokativan!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara