Tordinci: Pronađena još jedna masovna grobnica sa žrtvama srpske agresije

NAKON trotjednih pokusnih iskapanja ekshumacijske ekipe Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pronašle su nekoliko kilometara od mjesta Tordinaca još jednu masovnu grobnicu u kojoj je pronađeno nekoliko desetaka posmrtnih ostataka, kako se pretpostavlja, žrtava srpske agresije na vinkovačko područje.

Riječ je o žrtvama čija su tijela prvotno bila pokopana u masovnoj grobnici pred rimokatoličkom župnom crkvom u središtu Tordinaca, a zatim su u vrijeme srpske okupacije toga mjesta prenesene na sve do sada nepoznato mjesto. Pretpostavlja se kako je u masovnoj grobnici pred župnom crkvom bilo pokopano 208 žrtava.

Prije petnaestak dana u polju nedaleko od Tordinaca pronađena je masovna grobnica s posmrtnim ostatcima šest žrtava, a najnovija, 139., masovna grobnica u Hrvatskoj, nalazi se nekoliko stotina metara dalje.

Po riječima pomoćnika ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnika Ivana Grujića u grobnici se, po preliminarnim istraživanjima, nalazi nekoliko desetaka žrtava. Žrtve su pronađene u rovu dugačku 30, široku dva i duboku oko tri metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grujić je podsjetio kako se za grobnicu doznalo svjedočenjem svjedoka premještanja posmrtnih ostataka žrtava iz prvotne grobnice pokraj crkve. Također je rekao kako je u vrijeme kad su posmrtni ostatci premještani, u razdoblju od 1994. do 1996., nadzornu točku u središtu Tordinaca držala ruska postrojba međunarodnih mirovnih snaga u hrvatskom Podunavlju.

"Smatram da su pripadnici ruskog bataljuna trebali znati da se nedaleko od njih nešto događa i o tome obavijestiti svoje zapovjedništvo, a taj bi podatak onda trebao biti dostupan i hrvatskoj državi, no mi ga nikad nismo dobili", rekao je Grujić.

Pokusna iskapanja kod Todrdinaca, koja su započela 10. ožujka i bit će nastavljena i idućih dana, nazočan je i haaški istražitelj Vladimir Dzuro, koji po vlastitim riječima u ekshumacijama u Hrvatskoj sudjeluje od 1996., a sudjelovao je i u iskapanju masovne grobnice na Ovčari.

Na novinarsko pitanje hoće li se u vezi s pronađenim žrtvama srpske agresije podignuti optužnice, Dzuro je odgovorio kako je to pitanje za glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte. Hoće li biti osnova za sastavljanje optužnice znat će se tek kad se identificiraju tordinačke žrtve, dodao je Dzuro.

Na popisu zatočenih i nestalih još je 1213 osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara