Toyota u problemima: Dobit im se smanjila četvrtinu

Toyota u problemima: Dobit im se smanjila četvrtinu
Foto: EPA

JAPANSKI automobilski div Toyota u srijedu je objavio da je poslovnu godinu 2018/2019. zaključio s neto dobiti manjom za četvrtinu unatoč rekordnim prihodima, što pripisuju investicijskim gubitcima. 

U poslovnoj godini koja je završila 31. ožujka Toyotina je neto dobit pala za 24,5 posto u odnosu na rekordnu 2017/2018., kliznuvši na 1.880 milijardi jena (17 milijardi dolara).

Pripisuju pad gubitcima u investicijskom portfelju

Uprava pripisuje pad gubitcima u investicijskom portfelju u iznosu oko 294 milijarde jena.

Prihodi su porasli 2,9 posto, na rekordnih 30.230 milijardi jena. U gotovo istom postotku uvećana je i operativna dobit, dosegnuvši 2.470 milijardi jena.

Za tekuću poslovnu godinu koja je započela u travnju u Toyoti predviđaju 19,5-postotni rast neto dobiti, na 2.250 milijardi jena.

Operativna dobit trebala bi porasti 3,3 posto, na 2.550 milijardi jena. Prihodi bi se trebali gotovo zadržati na razini prethodne poslovne godine i iznositi približno 30 tisuća milijardi jena.

Analitičar u istraživačkoj i konzultantskoj tvrtki TIW sa sjedištem u Tokiju Satoru Takada rekao je da Toyoti solidno ide, u usporedbi s konkurencijom.

Analitičar: Toyoti solidno ide

"Tvrtka je uglavnom pokazala solidne rezultate diljem svijeta u periodu usporavanja globalnog tržišta", smatra Takada.

Upozorio je ujedno da nije toliko optimističan kada su pitanju izgledi za autoindustriju u cjelini.

Proteklih su godina japanski proizvođači automobila bilježili dobre rezultate zahvaljujući postupnom oporavku sjeverno-američkog tržišta od financijske krize i naglom razvoju kineskog tržišta, dodaje.

"U međuvremenu su se izgledi za ta dva najveća tržišta pogoršali a materijalni troškovi paralelno rastu", upozorava Takada.

Podsjeća također da Toyota više ne može računati na jednokratni efekt sniženih poreza u SAD-u, koji su im nakratko podigli dobit u prethodnom razdoblju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara