RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Traga se za drugim pilotom iz srušenog vojnog helikoptera, evo tko je on

Traga se za drugim pilotom iz srušenog vojnog helikoptera, evo tko je on
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Screenshot HRT, Index

I TIJEKOM noći trajala je potraga za drugim pilotom iz vojnog helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer ujutro srušio u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, a ta će se potraga nastaviti i danas. 

Traga se za natporučnikom Tomislavom Baturinom, no, nažalost, sve je manje nade da će biti pronađen živ. 

Za njim je jučer poslijepodne tragalo sedam brodova i helikopter. Navečer su u potragu bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ranije jučer pronađeno je tijelo bojnika Marina Klarina. 

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. 

Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagradili su ga i pohvalili više puta ministar obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga  RH i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Natporučnik Baturina za kojim se još traga je suprug i otac male kćerkice te jedan od najperspektivnijih mlađih pilota

Pilot helikoptera za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Suprug je i otac kćerkice koja će u ožujku napuniti dvije godine. Rodom je iz Sinja, a posljednjih godina živi u Zadru. 

Jedan je od najperspektivnijih mlađih pilota te je kao takav je upućen na obuku za upravljanje Kiowa Warriorom". Prije šest godina je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tada je opisao svoj karijerni put. 

"Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju", rekao je Baturina.

Prizemljeni svi helikopteri Kiowa Warrior

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga”, javljaju iz MORH-a. Ministar Krstičević i general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Križanec posjetili su obitelji stradalih pilota, javili su iz MORH-a. 

Pukovnik Panić: Pao je jedan od novijih helikoptera

Pukovnik Boris Panić je potvrdio da se zna na kojoj je lokaciji srušeni helikopter, ali da ronioci nisu došli do olupine helikoptera. Ističe da je let bio rutinski i odvijao se kao priprema jedne vježbe s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. "Riječ je o rutinskom letu od Zadra do Lore u Splitu."

"Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, relativno je nov, s proizvodnjom iz 2011., što se praktički smatra novima" pojasnio je pukovnik Boris Panić.

"Riječ je o kolegama koji su zaista iskusni piloti. Kolega Klarin je pilot s 20 godina iskustva i preko 2500 sati naleta, kolega Baturina preko 1000 sati naleta - vrlo iskusna i stručna posada", istaknuo je

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10:30, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara