RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Traje burna rasprava, hoće li parlament srušiti Johnsonov Brexit?

Traje burna rasprava, hoće li parlament srušiti Johnsonov Brexit?
Foto: EPA

U BRITANSKOM parlamentu traje burna rasprava o dogovoru o Brexitu koji je premijer Boris Johnson postigao s Europskom unijom. Nakon rasprave će uslijediti glasanje u kojem postoji realna mogućnost da Parlament sruši Johnsonov dogovor o Brexitu. Prema jutrošnjoj najnovijoj procjeni BBC-a za sporazum je trenutno 310 zastupnika, 302 ih je protiv, a 27 ih je neodlučno. BBC tvrdi da 12 laburističkih zastupnika podržava sporazum, dok ih je 12 neodlučno.

Razvoj događaja pratite na Indexu

Johnson je otvarajući raspravu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta rekao kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je ovoga tjedna sklopio s EU-om te da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita.

"Nadam se da će nam, okupljenima zbog obvezujućeg glasanja, biti dopušteno obvezujuće glasanje", rekao je Johnson referirajući se na mogućnost usvajanja Letwinova amandmana kojim bi se morao stvoriti zakonski preduvjet za glasanje o Brexitu u parlamentu te bi danas moglo doći do odgode.

"Nadam se da je ovo trenutak kada ćemo konačno moći postići razrješenje (Brexita) i pomiriti instinkte koji se natječu u nama", dodao je.

Johnson je u uvodnom govoru u parlamentu rekao da ne postoje razlozi za novu odgodu te da je "daljnja odgoda besmislena".

Također je kazao da po njegovu uvjerenju predloženi sporazum predstavlja najbolje rješenje.

Johnson je rekao da ni Europska unija nije zainteresirana za daljnju odgodu.

"Britanska javnost i EU žele da se provede Brexit", kazao je Johnson pozvavši parlamentarce da se demokratski slože oko toga budući da "sporazum može izliječiti zemlju".

Nakon Johnsonovog obraćanja krenula je burna rasprava na kraju koje će uslijediti neizvjesno glasanje o postignutom dogovoru za Brexit.

Vođa laburista: Narod treba imati konačnu riječ o Brexitu

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn poručio je u govoru nakon Johnsona da "narod treba imati konačnu riječ" o Brexitu najavivši da zastupnici njegove stranke neće poduprijeti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

"Glasanje za sporazum danas neće okončati Brexit. Neće donijeti sigurnost. Narod bi trebao imati konačnu riječ", kazao je Corbyn u svom obraćanju britanskim parlamentarcima.

Corbyn je poručio kako se vladi "ne može vjerovati" te da je ovaj sporazum gori od sporazuma koji je predložila Theresa May.

"U potpunosti razumijem frustracije i zamor diljem zemlje i u ovom Domu. No mi jednostavno ne možemo glasati za sporazum koji je čak i gori od onoga koji je ovaj Dom tri puta odbacio, rekao je Corbyn referirajući se na sporazum bivše premijerke.

Također je istaknuo da sporazum "ugrožava radnička prava".

Boris Johnson je replicirao da laburistički vođa "ne vjeruje" britanskim građanima jer nije podržao raspisivanje prijevremenih izbora te je poručio zastupnicima laburista da "ignoriraju izjave" svoga vođe. 

Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson rekla da će u raspravi da veliki prosvjedi ispred Parlamenta pokazati da javnost želi novi referendum te da će građani odlučiti ostati u Europskoj uniji, na što joj je Johnson replicirao da je njena stranka glasala protiv prijevremenih izbora.

Predsjednik kluba Škotske nacionalne stranke (SNP) u britanskom parlamentu Ian Blackford poručio je kako je "torijevska vlada prodala Škotsku".

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u raspravi da nije siguran hoće li podržati sporazum, ali da traži "prikladnu ulogu parlamenta".

Johnson: Došao je trenutak razrješenja Brexita

Johnson je još jednom istaknuo kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio ovaj tjedan s EU-om te da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita.

"Nadam se da će nam, okupljenima radi obvezujućeg glasanja, biti dopušteno obvezujuće glasanje", rekao je Johnson referirajući se na mogućnost usvajanja Letwinova amandmana kojim bi se morao stvoriti zakonski preduvjet za glasanje o Brexitu u parlamentu te bi danas moglo doći do odgode.

"Nadam se da je ovo trenutak kada ćemo konačno moći postići razrješenje i pomiriti instinkte koji se bore u nama", dodao je.

Johnson je u uvodnom govoru u parlamentu rekao da ne postoje razlozi za novu odgodu te da je "daljnja odgoda besmislena".

Također je kazao da po njegovu uvjerenju predloženi sporazum predstavlja najbolje rješenje.

Johnson je rekao da ni Europska unija nije zainteresirana za daljnju odgodu.

"Britanska javnost i EU žele da se provede Brexit", kazao je Johnson pozvavši parlamentarce da se demokratski slože oko toga budući da "sporazum može izliječiti zemlju".

Konzervativci neće glasati o sporazumu o Brexitu ako prođe Letwinov amandman

Svi parlamentarci iz skupine European Research Group, koja okuplja dvadesetak zagovornika tvrdog Brexita u Konzervativnoj stranci i bivših pobunjenika protiv Therese May, tzv. spartakovaca, najavili su da će glasati za Johnsonov sporazum o Brexitu.

Konzervativci su ranije kazali kako neće glasati o sporazumu o Brexitu  ako parlament usvoji tzv. Letwinov amandman kojim bi se odgodilo prihvaćanje sporazuma, prije usvajanja zakona o ratifikaciji sporazuma, navodi BBC, čime bi parlament zadobio veću kontrolu nad procesom napuštanja EU-a te bi se isključio Brexit bez sporazuma. 

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u subotu za BBC da će poduprijeti amandman koji je inicirao drugi proeuropski bivši konzervativac Oliver Letwin, da se parlament privremeno suzdrži od davanja potpore sporazumu.  

Prijedlog pobunjenog konzervativnog zastupnika Olivera Letwina ima dobre šanse za prihvaćanje.

Prihvaćanje amandmana bi značilo da Johnsonov sporazum ne može biti odobren dok zakonski okvir koji sporazum prati uspješno ne prođe u parlamentu.  

Predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow stavio je na dnevni red glasanje o Letwinovu amandmanu.

Izvor s Downing Streeta rekao je za BBC da bi u slučaju usvajanja tog amandmana, konzervativni zastupnici napustili sjednicu parlamenta te ne bi sudjelovali u glasanju o Johnsonovom sporazumu.

Konzervativci bi nakon toga usvojili potrebne zakone kako bi se sporazum ratificirao u ponedjeljak.

Potpuna neizvjesnost oko glasanja i moguće potpore

Nakon rasprave će uslijediti glasanje.

Prihvaćanje u parlamentu samo je prvi dio kriterija potrebnog za ratifikaciju sporazuma. Da bi se ratifikacija završila potrebno je i izglasavanje zakona do 31. listopada.

Ako zastupnici prihvate novi dogovor Johnson može provesti plan izlaska 31. listopada. Ako bude odbijen, britanski premijer  bi mogao tražiti dozvolu da 31. listopada izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja inače podupire Johnsonovu vladu i ima 10 zastupnika, najavila je da neće podržati dogovor, kao i oporbeni laburisti, Škotska nacionalna stranka i liberalni demokrati. 

Britanski parlament broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju će trebati potpora 320 zastupnika. O sporazumu će glasati 639 zastupnika s obzirom na to da zastupnici Sinn Feina ne sudjeluju u radu parlamenta, a predsjednik parlamenta i njegova tri zamjenika nemaju pravo glasa.  

Konzervativci u parlamentu broje 288 zastupnika i nemaju većinu, laburisti imaju 244 zastupnika, no među njima je u petak najavljeno da bi devetero njih, a možda i više, moglo poduprijeti Brexit. Postoji među njima i veća skupina od oko 20 zastupnika koji žele da Britanci iziđu sa sporazumom. 

Ne zna se ni kako će glasati konzervativci, među kojima su i tvrdokorni brexitovci, tzv. spartanci, njih 28, koji su svaki put odbijali sporazum koji je ispregovarala bivša premijerka Theresa May. Nejasno je i kako će glasati skupina od 23 neovisna zastupnika, koji su nedavno izbačeni iz stranke.    

Ako Johnson izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije potporu za izlazak iz EU, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojemu traži još vremena za pregovore, čime se Brexit odgađa do 31. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara