Traljavost DSV-a ili postavljanje podobnih sudaca: Državno sudbeno vijeće krši Zakon?

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

DRAGUTIN LESAR, predsjednik Hrvatskih laburista, jutros se osvrnuo na svečanu prisegu novoimenovanih sudaca Vrhovnog suda RH, Upravnog suda RH, Visokog prekršajnog suda RH, Županijskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Splitu, Županijskog suda u Velikoj Gorici, Županijskog suda u Varaždinu, te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova, koja će se održati danas točno u podne u Hrvatskom saboru.

Lesar kaže kako naše pravosuđe ne pamti da se ikad tako brzo odlučilo o novim sucima, te da se malo progledalo kroz prste nekim sucima koji će danas prisegnuti. Naime, prema njegovim riječima odnedavno je na snazi novi Zakon o imenovanju sudaca prema kojemu je za imenovanje potrebno završiti posebno obrazovanje na Pravosudnoj akademiji, no neki od onih koji će danas prisegnuti nisu to morali proći, tvrdi Lesar i dodaje kako su stoga po hitnom postupku 20. i 27. siječnja u Državnom sudbenom vijeću imenovali 31 suca.

"Takvu ekspeditivnost (sve u tjedan dana) naše pravosuđe ne pamti. Član i predsjednik DSV- a je Ivan Turudić, istovremeno predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, što prema istom zakonu ne bi smio biti, ali to su ipak detalji. Oni, doduše, sve odluke DSV-a čine nezakonitim, ali valjda su i to detalji", smatra Lesar te tvrdi kako je DSV dosad najkasnije dan prije održavanja sjednica izvješćivao medije o sjednici i dnevnom redu, osim za te posljednje dvije, 20. i 27. siječnja, kada su po brzom postupku imenovali suce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba pomoći našim ljudima - malo po babu, malo po stričevima a najviše po stranačkim preporukama"

"U vrijeme stupanja na snagu Zakona postupak imenovanja novih sudaca bio je u tijeku, odnosno natječaji su objavljeni, rokovi za prijavu istekli. Dakle, ispravno je bilo primijeniti stari zakon i ne maltretirati ljude. Jedino, DSV, naše vrhovno sudsko tijelo, zaboravilo je da je po prethodnom zakonu bilo potrebno zatražiti mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Tu su se ravnali po novom zakonu i nisu nikoga ništa pitali. Valjda su u žurbi smetnuli s uma. Ili su mislili da nema smisla maltretirati sabornike s nečim čim se ubuduće ionako neće baviti", kaže Lesar te nastavlja: "Dio kandidata na natječajima nije dobio odluke o imenovanju, odluke nisu objavljene u Narodnim novinama i čitav brzinski postupak proveden je očito u skladu s pravnom odredbom da se našim ljudima pomogne malo po babu, malo po stričevima a najviše po stranačkim preporukama, kao najznačajnijom pravnom maksimom u pravosudnom sustavu Republike Hrvatske."

Traljavost ili nešto drugo?

"Radi li se tu o posvemašnoj traljavosti ili o zadnjim pokušajima da se prijekim postupkom na položaje u sudbenoj vlasti postave ljudi koje je netko prije odabrao, stvarno je teško zaključiti. Vjerojatno je oboje u pitanju", zaključuje predsjednik Hrvatskih laburista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara