Transparency International: Nagrađivanje novinara za afirmativno pisanje neprihvatljivo

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) ocijenio je danas kako je zamisao o nagrađivanju novinara za afirmativno pisanje o radu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koju je prošloga tjedna iznio jedan član Upravnog vijeća HZZO-a na neformalnom susretu s novinarima, posve neprihvatljiva.

"Takva inicijativa, bez obzira na koji način bila iznesena, potpuno je neprihvatljiva jer dovodi u pitanje objektivnost medija, što je jedan od temeljnih preduvjeta za suzbijanje korupcije u svim društvenim područjima", kaže se u priopćenju TIH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za sva tijela i ustanove javne uprave jedan od najboljih načina za korektnu suradnju s medijima je javnost rada koja će omogućiti medijima nepristrano izvješćivanje, a pozitivan ili negativan ton izvješćivanja u najvećoj mjeri ovisi o tome koliko kvalitetno neko tijelo ili ustanova radi u korist građana, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

TIH upozorava da ideja o nagrađivanju novinara za afirmativno pisanje automatski postavlja i pitanje motiva. "Ako neka institucija radi dobro i njezini dužnosnici ne zlorabe povjerene im ovlasti i imovinu za vlastiti probitak, što je najjednostavnija definicija korupcije, tada nije ni potrebno posebno nagrađivati novinare da bi se pisalo pozitivno".

TIH pozdravlja iznošenje u javnost ideje o nagrađivanju novinara za afirmativno pisanje jer je to vrlo bitan podatak o načinu razmišljanja u vrhu HZZO-a, jedne od najvažnijih ustanova u Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara