Transparency international za promjene odredbi kaznenog zakona o kleveti

UDRUGA Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenila je danas da će doći do "poplave kaznenih prijava protiv novinara" ako se ne promijeni odredba Kaznenog zakona (KZ) koja se odnosi na klevetu.

U TIH-u smatraju da se izmjenom KZ-a, kojom novinari više nisu oslobođeni odgovornosti za klevetu, olakšava kazneni progon i podnošenje tužbi i kažnjavanje novinara.

Ne promijeni li se ta odredba, u TIH-u smatraju da će doći do "poplave kaznenih prijava protiv novinara, što sigurno neće pridonijeti slobodi medija".

Izmjenama Kaznenog zakona koji je stupio na snagu novinar pred sudom mora odgovarati i za prenošenje javno iznesenih tvrdnji i informacija, ako se pokažu da su svjesno iznosili neistinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U TIH-u skandaloznim ocjenjuju i odredbe Nacrta zakona o medijima, prema kojima javno tijelo vlasti ili državni dužnosnik može bez ikakvog obrazloženja odbiti davanje informacija novinarima.

Ističući da je dostupnost informacije preduvjet suzbijanja korupcije u društvu, u TIH-u smatraju da je takav prijedlog u potpunoj suprotnosti s nacrtom zakona o pravu na dostupnost informacija.

Ako Vlada ustraje na predloženom Nacrtu zakona o medijima onda donošenje zakona o pravu na dostupnost informacija koji bi trebao svim građanima omogućiti da dođu do informacija, koje u njihovo ime i za njih prikuplja vlast, nema nikakvog smisla, zaključuju u TIH-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara