Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti

Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti
Foto: EPA

PRIVREMENE putne isprave EU-a (PPI) građani će moći zatražiti u veleposlanstvu bilo koje države članice EU-a, a ispunjavat će više tehničke standarde kako bi se izbjeglo krivotvorenje i falsifikacija.

Europski je parlament sa 600 glasova za i 35 protiv usvojio prijedlog direktive o uvođenju nove i sigurnije privremene putne isprave za građane EU-a čija je putovnica ukradena, izgubljena, uništena ili privremeno nedostupna.

Dosadašnji format privremenih putnih isprava nije zadovoljavao globalne sigurnosne uvjete i tehničke standarde. Novim prijedlogom bit će prikladne za korištenje u svim državama članicama EU-a i sadržavat će jasno vidljive značajke.

U predstavništvu bilo koje zemlje

Privremene će putne isprave prema novoj direktivi građani EU-a izvan Unije moći zatražiti u predstavništvu bilo koje zemlje članice ako njihova država u zemlji izvan Unije nema svoje veleposlanstvo ili konzulat.

Izdavat će se za jedno povratno putovanje u državu građanina ili, iznimno, za drugo odredište.

"Izraz je solidarnosti EU-a i jedna od praktičnih koristi građanstva EU-a. To je dobar primjer kako se EU može približiti svojim građanima, što je prioritet Komisije", stoji u prijedlogu direktive.

U prijedlogu se navodi kako gotovo sedam milijuna ljudi putuje ili živi izvan Europske unije u mjestima u kojima njihova država nema predstavništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara