Trebaju li hrvatske tinejdžerice učiti o kontracepciji ili apstinenciji?

Trebaju li hrvatske tinejdžerice učiti o kontracepciji ili apstinenciji?

TINEJDŽERICE koje u sklopu spolnog odgoja u školi uče o kontracepciji, ostaju u drugom stanju 50 posto rjeđe nego njihove vršnjakinje koje uče samo o apstinenciji, dok 60 posto onih koje uopće u školi nemaju spolni odgoj, češće ostaju u drugom stanju. Istraživanje je to koje je provedeno na sveučilištu u Washingtonu, a ujedno i prilika da se podsjeti na to da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji program seksualnog odgoja.

Mladi ljudi koji su u rizičnoj dobnoj skupini u ovom smislu, odnosno kada započinju svoj seksualni život, time ostaju uskraćeni za edukaciju o potencijalnoj trudnoći i opasnostima od spolnih bolesti, odnosno sve ostaje u domeni roditeljskog odgoja.

Do prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj se vodila žestoka, višegodišnja rasprava o tome kakav će se program uvesti u škole, onaj konzervativan ili malo manje konzervativan.

Udruga Glas roditelja za djecu (Grozd) izazvala je svakojake reakcije svojim konzervativnim, vjerski orijentiranim programom, prema kojem je seksualna apstinencija najbolji način zaštite od trudnoće i spolnih bolesti, masturbacija je devijantan oblik ljudske spolnosti i nije dopuštena, dok je homoseksualnost nastrana.

Krajem prošle godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izabralo je Grozdov program za eksperimentalno uvođenje seksualnog odgoja u peti razred osnovne škole, dok su srednjoškolci u prvom razredu, odnosno njihovi roditelji, mogli birati između Grozdovog programa i nešto liberalnijeg programa koji su potpisali stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja.

Na natječaj se prijavilo samo sedam škola

Sve je skupa propalo kada se na natječaj Ministarstva prijavilo samo sedam škola spremnih uvesti seksualni odgoj u svoj program, od potrebnih devet, a simptomatično je da se nije prijavila nijedna gimnazija.

U vremenu kada većina europskih država zakonski regulira homoseksualne brakove, Hrvatska je zemlja kandidat za Europsku uniju koja još uvijek ne može izbjeći da se u seksualnost mladih izravno ili neizravno miješa Katolička crkva.

Koliko je uvođenje seksualne edukacije nužno, pokazuje i statistika prema kojoj je prosječni početak spolnog života djevojaka sa 17 godina i dva mjeseca, a dječaka sa 16 godina i tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 27 posto parova koristi kondom pri prvom spolnom odnosu

Poznato je da samo 40 posto parova koristi neki oblik kontracepcije. Hormonsku kontracepciju u Hrvatskoj uzima samo sedam posto, a u razvijenijim zemljama i do 40 posto adolescentica. Ono što je doista poražavajuće je to da samo 27 posto parova koristi kondom pri prvom spolnom odnosu.

Samo 40 posto parova koristi neki oblik kontracepcije, hormonsku kontracepciju u Hrvatskoj uzima samo sedam posto, a u razvijenijim zemljama i do 40 posto adolescentica. Ono što je doista poražavajuće je to da samo 27 posto parova koristi kondom pri prvom spolnom odnosu.

Sve to vodi prema velikom broju maloljetničkih trudnoća, pa je tako osobito bilo zabrinjavajuće izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2005. godine, kada su zabilježena 1865 poroda i još 400 legalno induciranih prekida trudnoće u djevojaka u dobi od 14. do 19. godina.

U Splitu "baby boom" među maloljetnicama

List Slobodna Dalmacija nedavno je objavio alarmantan podatak o tome kako je u Splitu ove godine zabilježen nezapamćen "baby boom" u srednjim školama i to ne samo, kao dosad, u strukovnim trogodišnjim školama, nego u elitnim gimnazijama.

Prvu gimnaziju trenutačno pohađaju tako, kako je list objavio, četiri trudnice. U Drugoj gimnaziji, jezičnoj, dvije učenice trebale bi se poroditi za mjesec dana, a dvije su tinejdžerice postale mame u prvom polugodištu.

J.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara