"Trebali smo na ljutu ranu staviti ljutu travu i prvi priznati Kosovo"

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava Anto Đapić se na konferenciji za novinare osvrnuo na aktualna politička pitanja u Hrvatskoj - prema njegovim riječima "lažnu dilemu Europska unija ili Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas" te pitanje priznanja neovisnog Kosova.

Đapić je rekao kako će Vlada predložiti Saboru izuzimanje zemalja članica EU od primjene ZERP-a te kako će Sabor to prihvatiti, što je "nedopustivo". "Vlada i Sabor nemaju na to pravo jer je to kršenje međunarodnog prava i kršenje obveza Republike Hrvatske, odnosno Konvencije o pravu mora", izjavio je Đapić.

Zbog "slabog poznavanja engleskog jezika" ZERP ipak upisan kao isključivi gospodarski pojas

Prema njegovim riječima "Hrvatska će u cjelini odustati od primjene ZERP-a, jer se on ionako odnosi na zemlje članice EU, odnosno na Italiju i Sloveniju". "Hrvatska ima i obvezu i pravo proglasiti gospodarski pojas te ga primjenjivati", rekao je Đapić pozivajući se na Konvenciju o pravu mora.

Đapić navodi kako su "srećom", 2001. godine, kad je Hrvatska umjesto isključivog gospodarskog pojasa proglasila ZERP, kao dio gospodarskog pojasa, "UN i Vijeće sigurnosti to protumačili kao `slabo poznavanje engleskog jezika` pa je u katastar UN-a hrvatski ZERP zapravo upisan kao isključivi gospodarski pojas".

"Umjesto da smo tužili Italiju i Sloveniju, pristali smo na politiku ucjena i trgovina"

"Umjesto da je Hrvatska pokrenula tužbu protiv Italije i Slovenije, zbog toga što je Italija devastirala svoj gospodarski pojas, a Slovenija proglasila svoj nepostojeći gospodarski pojas, Hrvatska je pristala na politiku ucjena i politiku trgovina", rekao je Đapić.

"Svaka država koja ima more dužna je proglasiti gospodarski pojas, kao što su to napravili Italija te Finska prije dvije godine. U ovom slučaju kad se Hrvatska odriče više od 28 tisuća četvornih metara zračne kontrole i podvodnih potencijala, Hrvatska gubi godišnje oko 1,5 milijardi eura, što je zaista krajnje nedopustivo i narušava nacionalni interes", dodao je.

Tužbe na sve strane

"HSP će stoga Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu podnijeti tužbu i obavijestiti o tome glavnog tajnika UN-a i Vijeća sigurnosti, a u slučaju da Hrvatski sabor donese ovakvu odluku kakva se najavljuje, podnijet ćemo i ustavnu tužbu, jer su prema Ustavu, Vlada i Sabor dužni štititi nacionalne interese i teritorijalni integritet Republike Hrvatske, što ovakvom odlukom ne čine", najavio je Đapić.

"Zaista smo iznenađeni i zaprepašteni što hrvatska Vlada pristaje na politiku ucjene, jer nije samo pitanje proglašenja ZERP-a prepreka ulasku u EU", zaključio je Đapić te dodao kako se "Vlada očito sprema pristati na sve ucjene Slovenije kada je riječ o graničnim pitanjima".

Prema njegovim riječima, HSP će ostati pri svom čvrstom stavu u ZERP-u, da je "zaštita ZERP-a nemjerljivo važnija od pristupnih pregovora s EU". Dodao je i kako to nije samo materijalno pitanje, već i pitanje dostojanstva.

"Trebali smo na ljutu ranu, staviti ljutu travu i prvi priznati Kosovo"

Osvrćući se na pitanje priznanja neovisnog Kosova, Đapić je rekao: "Srbijanska politika dnevno dijeli lekcije hrvatskoj politici te uporno prijeti i upozorava Hrvatsku kako se ne smije miješati te kako nikako ne bi trebala priznati neovisno Kosovo. To samo govori da Hrvatska i u ovom prevažnom vanjskopolitičkom pitanju nema vjerodostojnosti i nema dosljednosti".

"Nezavisno Kosovo je do sada priznalo više od 15 članica EU i Hrvatska nema ni jednog razloga da ga ne prizna i ona", rekao je Đapić te dodao kako je "Hrvatska morala biti prva, jer ucjenjivačka vanjska politika mora naići na onu staru `na ljutu ranu staviti ljutu travu`".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima Hrvatska je nezavisno Kosovo među prvima trebala priznati i iz razloga što su Kosovari u vrijeme raspada Jugoslavije poduprijeli Hrvatsku. Dodao je i kako hrvatska Vlada po pitanju Kosova nema jedinstveni stav, a to je "cijena koalicije sa SDSS-om".

"Hrvatska bi zbog vlastitog dostojanstva, digniteta i vjerodostojnosti trebala priznati Kosovo što prije, jer bit će sramotno učinimo li to među posljednjima u Europi", izjavio je Đapić.

"Pred generalima Gotovinom, Čermakom i Markačem je još jedna velika bitka"

Na početak suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, Đapić se osvrnuo riječima: "O Haagu sam govorio godinama, međutim stav HSP-a je bio borba s vjetrenjačama. Šef HDZ-a je čak i presudu `vukovarskoj trojci` uspio iskoristiti za vlastite promotivno-političke svrhe".

"Pred generalima Gotovinom, Čermakom i Markačem je još jedna velika bitka i nadam se da će je i dobiti", rekao je Đapić te se prisjetio novinskog napisa, gdje je iznad fotografije Čermaka i Markača iza rešetaka stajao naslov "Putovnica za EU", pa je dodao: "Ništa mi nismo bliže EU".

"Rezultati u Osijeku najbolji ikad"

Predsjednik HSP-a se osvrnuo i na pobjedu na lokalnim izborima u Osijeku te je rekao: "Izuzetno sam zadovoljan rezultatima u Osijeku. To je najbolji izborni rezultat kojega je neka samostalna lista polučila u velikim gradovima".

Dodao je i kako su "oni koji su izazvali krizu vlasti u Osijeku, nestali s političke scene" pa je tako istaknuo kako se rezultat HSLS-a "broji u decimalama", dok je HDSSB "potpuno izgubio" od HSP-a. Kao relativni izborni pobjednik, HSP je prvo pregovore ponudio HDZ-u, a Đapić je rekao kako bi ti razgovori mogli početi već sutra.

Na novinarski upit što bi učinio kada bi ga sad nazvao Sanader i rekao mu: "Podrži me po pitanju ZERP-a pa ću ja tebe za gradonačelnika", Đapić je odgovorio: "Nema trgovine oko ZERP-a i mjesta gradonačelnika".

"Što Drmić i Šišljagić imaju govoriti o izbornim prijevarama, kada su priznali da su varali na izborima u HDZ-u"

Nakon što smo ga upitali za komentar činjenice da su neki od članova biračkih odbora smjenjivani putem SMS poruka, Đapić je rekao: "Kad smo čuli da ima problema, odmah smo pozvali GONG da se uključi u kontrolu, kako se naša neupitna pobjeda ne bi nazivala `izbornom prijevarom` na koju je upozoravao HDSSB".

"Uostalom, što oni imaju govoriti o izbornim prijevarama, kada su Drmić i Šišljagić priznali da su varali na izborima u HDZ-u, dok su bili tamo", rekao je Đapić te dodao kako su o pobjedi HSP-a na izborima odlučili građani Osijeka.

"HSP je na ovim izborima pokazao da može pobjeđivati i u drugim gradovima", rekao je Đapić najavivši pritom da će HSP pripreme za lokalne izbore početi  12. travnja, kada se održava Sabor stranke. Na upit ima li protukandidata za predsjedničku poziciju u HSP-u, Đapić je rekao: "Koliko znam, nemam".

I.M.
Foto: K.H. / J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara