Treća noć nasilnih prosvjeda u Skoplju zbog pomilovanja dužnosnika: "Bez pravde nema mira"

Treća noć nasilnih prosvjeda u Skoplju zbog pomilovanja dužnosnika: "Bez pravde nema mira"

Foto: Hina

PROSVJEDNICI pristaše oporbe u sve nemirnijoj Makedoniji prosvjedovali su u četvrtak u Skoplju treću večer zaredom nakon što je predsjednik Gjorge Ivanov pomilovao političare optužene za korupciju i ilegalno prisluškivanje.

Tisuće pristaša oporbe i pristaša vlade održali su odvojene skupove kako bi prosvjedovali protiv pomilovanja dužnosnika sa suprotne strane.

Pristaše oporbe koji su nosili natpise "Bez pravde, nema mira" kratko su se naguravali s policijom  koja im je zapriječila put  i bacali kamenje, no bilo je mirnije nego u srijedu  kad je jedan od predsjedničkih ureda bio napadnut.

Britanski ministar za europske poslove David Lidington rekao je u četvrtak da je Ivanovljevo pomilovanje "stvar za značajnu zabrinutost" i zatražio od njega da nađe "načina da izmijeni tu odluku".

U Makedoniji, siromašnoj balkanskoj zemlji od 2 milijuna stanovnika, počela su previranja nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu  novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje  izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU-u i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU-a postignutim prošle godine  u pokušaju okončavanja krize, imenovan je  posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju.

Gruevski se u četvrtak distancirao od Ivanovljeva pomilovanja: "To je protiv onoga za što se zalažemo. Oni koji su kršili zakon trebaju odgovarati za to".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara