Treće suđenje za ratni zločin u Lovincu 1991. na riječkom sudu

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Rijeci danas je počelo suđenje u odsutnosti sedmorici Srba optuženih za ratni zločin počinjen u Lovincu u svibnju 1991.

Nakon dva suđenja na Županijskom sudu u Gospiću Vrhovni je sud zbog manjkavosti u postupku naložio ponovno suđenje i premjestio ga na riječki Županijski sud jer na gospićkom sudu više nije bilo sudaca koji bi za to kažnjivo djelo mogli voditi postupak a da nisu sudjelovali u prijašnja dva.

Optuženoj sedmorici Srba sudi se u odsutnosti, jer su nedostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu u proteklih desetak godina.

Radoslava Čubrila, Bogdana Šobata, Milorada Čubrila, Milorada Žegarca, Petra Hajdukovića, Gojka Mrkaila i Bogdana Čubrila tereti se da su 5. svibnja minobacačkom vatrom napali ličko selo Lovinac naseljeno hrvatskim stanovništvom te su upali u selo spaljujući stambene i gospodarske zgrade. Jednog su mještanina ubili odmah, a šestoricu su odveli sa sobom od kojih su poslije, po optužnici, ubili petoricu. Tom prigodom su, tvrde tužitelji, odnijeli i vrjedniju imovinu mještana iz njihovih kuća i gospodarskih zgrada.

Njihova tijela pronađena su poslije u blizini sela.

Danas su pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Srebrenka Šantić iskaze dali svjedoci, među kojima i jedini preživjeli od šestorice Lovinčana koji su odvedeni. On je potanko opisao događaje u selu i nakon njihova odvođenja. Njega su optuženici pustili da prenese poruku hrvatskim policajcima ultimativno zahtijevajući njihovu predaju.

Prva dva suđenja u Gospiću završila su presudama po kojima se Radoslav i Milorad Čubrilo, Petar Hajduković i Gojko Mrkailo osuđuju na po 20 godina zatvora, Milorad Žegarac na 15, a ostala dvojica su oslobođena. Vrhovni sud oba puta je ukinuo presudu i vratio suđenje na početak, tražeći snažnije optužne dokaze te zbog neusklađenosti između obrazloženja presude i izjava svjedoka.

Suđenje se nastavlja sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara