Treći dan štrajka glađu u Dalmatinki: "Polančec priznao grešku na koju ga upozoravamo pet godina"

ŠTRAJK djelatnika Dalmatinke Nove u Sinju, ušao je u treći dan, a prema izjavi čelnice sindikata Ive Radonje za Index, za sada nema većih zdravstvenih poteškoća među dvadesetak štrajkaša.

"Svi smo umorni i iscrpljeni, jer osim što štrajkamo glađu već smo treći dan ispred naše tvornice. No, zasada nema većih zdravstvenih poteškoća, jer smo prije štrajka odabrali samo one djelatnike koji su dobrog fizičkog zdravlja", objasnila je Radonja dodajući kako neće obustaviti štrajk dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi.

> Brutalni kapitalizam ili nemoć pravne države: Radnici Dalmatinke štrajkaju glađu

> Polančec priznao: Pogriješilo se u privatizaciji Dalmatinke

Od priznanja greške, malo koristi

Naime, djelatnici Dalmatinke traže isplatu svojih devet neisplaćenih plaća te kažnjavanje odgovornih za teška kršenja radničkih i ljudskih prava od strane talijanskih poslodavaca braće Livia i Gianfranca Ladinija. Jučer je, boraveći u Splitu, o slučaju Dalmatinka govorio i ministar gospodarstva Damir Polančec koji je priznao "grešku u privatizaciji", dodajući kako je "uspostavljena i vrlo loša komunikacija između vlasnika - braće Ladini i zaposlenika".
 
"Što nam danas vrijedi ono što je jučer priznao Polančec? Uostalom mi to govorimo posljednjih pet godina, a tek danas su se sjetili, kada štrajkamo glađu, to i priznati. Pet godina mi u Sinju vičemo i tražimo pomoć, a svi su šutjeli", kazala je Radonja koja nije htjela posebno komentirati činjenicu da je Polančec o Dalmatinki govorio u Splitu, a nije našao za shodno uputiti se u svega dvadesetak minuta vožnje automobilom u Sinj te djelatnicima dati podršku. Uostalom, u bezizglednu situaciju dovedeni su zbog nečije "greške", a jedini trpe posljedice iste.

Prosvjed seli u Zagreb

Ravnajući se po onoj narodnoj "o brdu i Muhamedu", djelatnici Dalmatinke spremaju se prosvjed prebaciti u Zagreb te "preseliti" ispred zgrada Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ministarstva gospodarstva te talijanskog veleposlanstva.

"Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji nas je posjetio jučer, upravo od MUP-a traži dozvole da se prosvjed legalno održi ispred ove tri zgrade. Onog trenutka kada procedura bude okončana, uputit ćemo se u Zagreb", kazala je Radonja koja očekuje kako će ih primiti ministar Damir Polančec, te veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pignatti Morano di Custoza.

I.Ć.
Foto:Sinj.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara