TREĆINI ZARAŽENIH HIV-OM ŽIVOT BOLJI NAKON OBOLJENJA

Gotovo trećina pacijenata zaraženih virusom HIVa tvrdi da su se njihovi životi promijenili nabolje nakon što im je dijagnosticirana bolest, pokazalo je najnovije američko istraživanje. L

Čak 32 posto od 449 ispitanika zaraženih virusom koji uzrokuje smrtonosni AIDS navelo je da su se njihovi životi poboljšali otkad su saznali da su zaraženi HIV-om, jer su manje zabrinuti zbog financijskih i drugih problema.

Dvadeset i devet posto ih je odgovorilo da im se život promijenio nagore, dok ih 26 posto smatra da im se život nije pretjerano promijenio.

Voditelj istraživanja Joel Tsevat iz Medicinskog centra Sveučilišta Cincinnati izjavio je da rezultati odgovaraju procjenama medicinskih sestara i psihologa, kao i ranijem, manjem istraživanju iz sredine 1990-tih.

Velik broj pacijenata, koji smatraju da im se život poboljšao nakon dijagnoze, rekli su da više uživaju u životu, jer stvari više ne uzimaju zdravo za gotovo, kao što su to činili dok su bili zdravi. Ti su pacijenti ujedno i aktivniji u religioznim grupama, iako Tsevat navodi da nije jasno je li ta aktivnost uzrok njihovog pozitivnijeg pogleda na život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postotak osoba koje smatraju da im se život promijenio nabolje nakon dijagnoze podjednak je u sve tri skupine oboljelih od HIV-a: onih bez simptoma AIDS-a, onih koji imaju određene simptome AIDS-a ali još nisu oboljeli od te bolesti, te oboljelih od AIDS-a.

Tsevat je upozorio da se rezultati njegova istraživanja, budući da je provedeno u SAD-u, možda ne mogu primijeniti na osobe u drugim zemljama, koje ne uživaju u jednakoj razini medicinskih i drugih usluga važnih za kvalitetan život oboljelih.

Istraživanje je financiralo američko Ministarstvo veterana te Nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu, a intervjui su provedeni tijekom 2002. i 2003. godine u tri grada.

Istraživači će pratiti ispitane pacijente idućih 15 mjeseci, nadajući se da će tako pronaći načine da se oboljeli bolje nose sa svojom bolešću.

(Hina) jšk bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara