Trgovački sud odbacio većinu žalbi o tražbinama prema Agrokoru, Franckova djelomično uvažena

Trgovački sud odbacio većinu žalbi o tražbinama prema Agrokoru, Franckova djelomično uvažena

Foto: Index

VISOKI trgovački sud rješenjem je odbacio gotovo svih 87 žalbi podnesenih na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o utvrđenim i osporenim tražbinama u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom te većinu žalitelja uputio na parnični postupak. 

Od gotovo 90-ak podnijetih žalbi na rješenje kojim su utvrđene i osporene tražbine, Visoki trgovački sud (VTS) je dijelom prihvatio tek žalbe Francka i tvrtke Berba u dijelu njihovih uvjetnih tražbina, a dijelom je uvažio i žalbe četvero radnika ili bivših radnika Konzuma, odnosno Tiska, kojima je Trgovački sud najprije priznao, a potom odbacio njihove tražbine. 

Gotovo sve tužbe odbijene, odnosno proglašene neosnovanim ili nedopuštenim

Na više od 150 stranica rješenja VTS pojedinačno analizira i ocjenjuje podnesene žalbe, a gotovo sve ih odbija, odnosno nalazi ih neosnovanim ili nedopuštenim, obrazlažući najčešće kako je riječ o izvanparničnom postupku u kojem nije moguće raspravljati i izvoditi dokaze o osnovanosti ili neosnovanosti tražbine, već je propisan drugi put pravne zaštite, a to je parnični postupak.

"Razlozi navedeni u obrazloženju prvostupanjskog rješenja su djelomično jasni i razumljivi te imaju činjeničnu i pravnu osnovu iz koje jasno proizlazi na temelju kojih dokaza je sud prvog stupnja primijenio procesno i materijalno pravo", obrazlaže VTS, koji ocjenjuje i da je zagrebački Trgovački sud na temelju iznesenih činjenica i predloženih dokaza donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama te odlučio i o upućivanju na parnični postupak radi utvrđivanja, odnosno osporavanja tražbine.

S takvim su obrazloženjima, uz ostalo, odbijene i žalbe na rješenje Trgovačkog suda kojim su utvrđene i osporene tražbine, kao i priznata ili osporena jamstva, uputili Agram invest, Adris grupa, Sberbank, Knighthead i drugi, te su i ti žalitelji uglavnom upućeni da zbog priznatih ili osporenih tražbina ili jamstava pokrenu parnični postupak.

Djelomično osnovana Franckova žalba

Visoki trgovački sud je djelomično osnovanom našao tek žalbu Francka i utvrdio uvjetnu tražbinu Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna, odnosno preinačio rješenje Trgovačkog suda kojim je ta tražbina bila osporena.

Pravilan je zaključak Trgovačkog suda da se radi o uvjetnim tražbinama, tražbinama koje još nisu nastale, ali mogu nastati pod uvjetom da jamac plati tražbinu vjerovniku.

"S obzirom na to da se radi o uvjetnim tražbinama, vjerovnici takvih tražbina nemaju pravo glasa. Oni će pravo glasa imati tek, ako i kada podmire vjerovnikovu tražbinu", obrazlaže VTS.

Imajući u vidu da se radi o uvjetnim tražbinama koje još nisu nastale, a koje kao takve nisu predmet ispitivanja, odnosno ne utvrđuju se ili osporavaju, ta uvjetna tražbina Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna nije mogla biti osporena od strane drugog vjerovnika Feniks Radnička d.o.o., navodi se u obrazloženju, koji je ostali dio žalbe Francka odbio, odnosno odbacio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara