Trgovački sud zaključio raspravu o Croatia Busu - sudska odluka naknadno

ZAGREBAČKI Trgovački sud zaključio je danas raspravu u postupku u kojem je tužiteljstvo tražilo uvođenje privremene mjere u "Croatia Bus", a odluku će donijeti naknadno.

Državno odvjetništvo je početkom siječnja podiglo tužbu protiv "Croatia Busa" i bivšeg predsjednika Uprave Leona Sulića te zatražilo uvođenje privremene mjere, odnosno postavljanje privremene uprave, te zabranu raspolaganja dionica zbog sumnje da se vlasnička struktura tvrtke temelji na sporno stečenim dionicama.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković izrazila je nezadovoljstvo financijskim vještačenjem kojim se trebala utvrditi ispravnost uplate dionica u vlasništvu Sulićeve obitelji Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP). Ona je ustvrdila da njime nije obuhvaćena cjelovita dokumentacija pa se ne može utvrditi tko je izvršio uplatu dionica "Croatia Busa".

Sudac Ivan Vladić odbio je zahtjev državne odvjetnice da se rasprava odgodi kako bi se zbog složenosti slučaja dodatno očitovala o vještačenju, te da se na iduću raspravu pozove Sulića radi svjedočenja o transakcijama između "Croatia Busa" i Hrvatskog fonda za privatizaciju. Odbijen je i prijedlog za novim vještačenjem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo smatra da uplate dionica nisu bile u skladu sa Zakonom o privatizaciji jer nisu plaćene iz sredstava Sulićeve obitelji nego iz sredstava "Croatia Busa", pa bi ih trebalo poništiti.

Stalni sudski vještak u svome je mišljenju naveo da sporne dionice "Croatia Busa" nisu bile nezakonito plaćene iz sredstava neke pravne osobe.

Dio dionica plaćen je sa žiro računa tvrtke "Drava", čiji je vlasnik bio Leon Sulić, međutim, navodi sudski vještak, postoje dokazi da je "Drava" imala dugovanja prema Suliću te je za njegov račun obavila uplate na ime otkupa dionica.

Vještak je utvrdio da postoje uplate i u gotovom novcu kojima je kao uplatitelj označen "Croatia Bus" ali je napomenuo da je račun tog poduzeća bio tada blokiran.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara