Tri "fatalna propusta" Sanaderove vlade oko sanacije tvornice Salonit u Vranjicu

UDRUGA za zaštitu okoliša Barbarinac, objavila je danas na svojim službenim internet stranicama dva dokumenta, koji bacaju novo svjetlo na slučaj azbesta u Vranjicu.  Također, veleposlanik RH u Iranu, Esad Prohić, koji je sa Zvonkom Habušem radio "spornu" analizu, javio se danas priopćenjem kojim demantira Ministarstvo zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić. Na osnovu svih ovih događaja, ekološke udruge detektirale su tri fatalne pogreške Vlade RH te traže ostavke, a SDP je jutros u saborsku proceduru uputio prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezano za sanaciju azbestnog otpada iz tvornice "Salonit" u Vranjicu. No, krenimo redom.   

U prvoj dokumentaciji Udruge Barbarinac vidljivo je izvješće Međunarodne organizacije rada (ILO) iz Ženeve za 2008. godinu, koja je uputila oštre kritike Vladi RH i njenim institucijama u rješavanju ekološke katastrofe u Vranjicu.

Drugi dokument potvrda je Agencije za zaštitu okoliša (AZO) kako tvrtka "CIAN" d.o.o. iz Splita, nije bila ovlaštena za rad s azbestom, u trenucima kad je potpisala ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Udruga Barbarinac na temelju te potvrde smatra kako sanacija tvornice "Salonit" u Vranjicu, nije legalna, a sumnjaju kako CIAN d.o.o. ni danas nema ovlasti za rad s azbestom.

Savršena sanacija?

Podsjetimo, u travnju prošle godine u Vranjicu je izmjerena tri puta veća koncentracija azbesta nego što je dopuštena prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Godinu dana Vranjičane nitko od mjerodavnih nije izvijestio da udišu ili su udisali otrovni zrak, a Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja bavilo se osporavanjem analize koju je radila tvrtka ANT. Nakon duge medijske šutnje ministarstvo Marine Matulović Dropulić na konferenciji za novinare ustvrdilo je kako je analiza "loša i neutemeljena" te da su oni proveli "savršenu sanaciju azbestnog otpada".

Obje tvrdnje su demantirane. Prvo se oglasio Zvonko Habuš, autor analize tvrtke ANT iz travnja 2007., koji je dokumentacijom objavljivanom na svojoj internet stranici, dokazao kako kako tvrdnje iz ministarstva Marine Matulović Dropulić nisu istinite.

Veleposlanik RH u Iranu, demantira Ministarstvo zaštite okoliša

Tvrdnjama Habuša, odnosno demantiju onog što govori Marina Matulović Dropulić, pridružio se i veleposlanik RH u Iranu, prof. dr. sc. Esad Prohić. Naime, veleposlanik Prohić na projektu istraživanja stanja okoliša u širem području tvornice "Salonit" u Vranjicu i na odlagalištu neopasnog otpada Mravinačka kava pokraj Vranjica radio je s kolegom Habušom. 

Pozivajući se na vlastito bogato iskustvo kaže kako su analize rađene na vrlo "visokom profesionalnom nivou".  U svom demantiju, Prohić se obrušio i na one koji nisu ništa uradili nakon objave rezultata analize.

"Od mene je zatraženo i da dam svoje mišljenje o problemu zbrinjavanja otpada iz kruga tvornice. Ja sam to, slijedom zahtjeva iznio u izvješću i dao svoje prijedloge na temelju prihvaćenih preporuka međunarodne zajednice, pa i novih hrvatskih propisa, te mojih terenskih opažanja i  nije moje da pratim je li se to moje mišljenje poštovalo, a moje preporuke usvojene. Za to odgovaraju druga tijela i druge odgovorne osobe. Svoje sam mišljenje i preporuke temeljio na svojem znanju i kompetetnosti. To što netko drugi smatra da netko drugi ima više znanja ili kompetencije da to učini na neki drugi način je stvar procjene nadležnih tijela. Poštujem to, ali i dalje zadržavam pravo na svoje izdvojeno mišljenje", stoji u priopćenju veleposlanika Prohića.

Ilegalno usmeno odobrenje

Tvrdnje o "savršenoj sanaciji" potkopane su kad je objavljen video zapis sanacije. U videu se prikazuje kako je azbestni otpad na odlagalište Mravinačka kava odvožen kamionima prekrivenima neadekvatnom ceradom, što je omogućilo širenje opasnih čestica zrakom. Tvrdnju o "savršenoj sanaciji" ruše, također, i dva dokumenta, koja su objavljena danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu svih tih događaja oko sanacije tvornice, ekološke udruge Barbarinac te Udruga oboljelih od azbestoze, detektirali su tri fatalna propusta Vlade RH učinjene u Vranjicu.

Prvi propust je izdavanje ilegalnog usmenog odobrenja iz 2006. godine za preradu 900 tona azbesta, a sa čime je stvorena "problematična postojeća zaliha od 8.000 tona proizvoda koji sadrže azbest, a koji sada predstavljaju otpad".

Gdje je novo mjerenje?

Druga fatalna greška Sanaderove vlade je neadekvatna reakcija na rezultate mjerenja broja čestica izvršenog početkom 2007. godine od strane tvrtke ANT. "Smatramo kako je Ministarstvo, ukoliko je već smatralo da tim mjerenjima dobiveni rezultati nisu vjerodostojni, trebalo naručiti novo vjerodostojno mjerenje i rezultate objaviti javnosti, a vodeći se osnovnim znanstvenim načelom", smatraju čelnici ekoloških udruga Lovre Grgić i Grgo Mandić u svom zajedničkom priopćenju za javnost. 

Treći propust je prijevoz u neadekvatnim vozilima bez dozvola i bez dovoljne razine zaštite, korištenje bagera i valjaka pri utovaru azbesta na otvorenom čime se dodatno oslobađao azbest. "Tu je i deponiranje na neadekvatnoj lokaciji, koja se ne može smatrati odlagalištem opasnog otpada po pozitivnim propisima Republike Hrvatske", zaključuju u Vranjicu.

Traže se smjene

S obzirom na nedavne događaje udruge ističu kako su dva državna dužnosnika, državni tajnik u Ministarstvu (MZOPU) prof.dr.sc Nikola Ružinski i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u proteklih nekoliko dana više puta u javnosti iznosili netočne podatke.

"Zbog toga smatramo da je neophodno da ih Vlada RH smijeni s njihovih trenutnih funkcija, jer više ne vjerujemo da su oni u stanju provesti neophodnu kvalitetnu sanaciju problema s azbestom u široj okolici Splita i s time otkloniti ugrozu za 300.000 građana RH", stoji na kraju priopćenja kojega potpisuju Grgić i Mandić. 

SDP traži istragu

Svakako treba dodati i kako je SDP danas u saborsku proceduru uputio prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezano za sanaciju azbestnog otpada iz tvornice "Salonit" u Vranjicu. Kako su istakli, "saborsko povjerenstvo jedino može utvrditi istinu - da nadležna tijela zataškavaju svoje propuste i veliku opasnost za zdravlje tamošnjeg stanovništva".

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara