TRI GODINE KOLINDE Nije ispunila nijedno obećanje, ali ne brinite - sad ima nova

TRI GODINE KOLINDE Nije ispunila nijedno obećanje, ali ne brinite - sad ima nova

 Foto: FaH/Facebook

POSLIJE duže pauze predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer se u povodu trogodišnjice svojeg stupanja na funkciju oglasila na Facebooku. Iako obožava objavljivati vlastite fotografije na društvenim mrežama, znakovito je da se Kolinda nije pohvalili nijednom fotografijom nastalom tijekom dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.
 
U svakom slučaju, jučer je napisala sljedeće: “Na današnji dan prije tri godine započela sam mandat Predsjednice Republike Hrvatske. Tu časnu dužnost obnašam u interesu svih hrvatskih državljana, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu. Do kraja mandata, u suradnji s Vladom RH, učinit ću sve kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i preokrenuli negativne demografske trendove, kako bismo građanima s blokiranim računima omogućili novi početak, a podjele iz prošlosti pretvorili u zajedništvo za bolju budućnost.”

 
U jednom postu na Facebooku pet novih političkih obećanja
 
U tih nekoliko rečenica Kolinda je dala pet konkretnih politička obećanja biračima, i to redom: 1. suradnja s vladom, 2. zaustavljanje iseljavanje mladih, 3. preokretanje negativnih demografskih trendova, 4. rješenje za blokirane i 5. nadilaženje podjela iz prošlosti. 
 
Kada se pogledaju njene ustavne ovlasti, Kolinda u okviru njih može ispuniti tek prvo obećanje bolje suradnje s vladom, s kojom ima obavezu sukreiranja vanjske politike. Javna je tajna da u vezi toga Pantovčak i Banski dvori vode dvije različite, pa često i direktno suprotstavljene politike te predsjednica ima još dvije godine mandata da s vladom Andreja Plenkovića - s kojim se na osobnom nivou ne simpatizira - konačno postigne koordinirano vanjskopolitičko djelovanje. Ostala četiri obećanja predsjednica nikako ne može ostvariti, pa čak i da to iskreno želi jer nema nikakve poluge za njihovu realizaciju.

Naročito je cinično njezino obećanje da će zaustaviti iseljavanje mladih, ako se sjetimo toga da je prekršila svoje glavno obećanje mladima iz predizborne kampanje. Kolinda je tada, podsjetimo, obećala da će u okviru svojeg ureda osnovati Kabinet za mlade, i to uz raskošnu retoriku i pregršt obećanja: "Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada.”
 
Sada obećava da će zaustaviti iseljavanje mladih, a prekršila jedino konkretno obećanje koje im je dala u kampanji
 
No kada se uselila na Pantovčak, jedino što je Kolinda učinila jest da je na službenu internetsku stranicu dodala poveznicu Kabinet za mlade koji nikad nije ustrojen. Ona je to posve zaboravila, a kada su je podsjetili na obećanje iz portala srednja.hr, Ured predsjednice se prvo izmotavao, a onda priznao da ništa nisu učinili te su na kraju poveznicu za Kabinet za mlade uklonili sa svojih stranica. 
 
To je zapravo tek jedan mali, ali znakovit detalj o tome kako se Kolinda odnosi prema svojim obećanjima, a kako je jučer u postu na Facebooku u povodu svoje vladarske trogodišnjice bez problema ispucala pet novih, vrijedi podsjetiti na njena najpoznatija obećanja građanima iz predsjedničke kampanje od kojih je posve odustala.
 
Kolinda je prije nego što je izabrana za predsjednicu RH obećavala kako će 1. iskoristiti svoju ustavnu ovlast sazivanja tematske sjednice vlade, 2. svoj ured s Pantovčaka preseliti u Visoku ulicu kako bi bila bliža građanima, 3. Hrvatska u njenom mandatu postati najbogatija zemlja Europske unije pa i svijeta, 4. stalno lupati šakom po stolu, što će rezultirati dalekosežnim reformama, 5. Hrvatsku maknuti iz regije itd. Baš ništa od toga nije ostvarila.
 
Tri godine spektakularnih gafova
 
Sjednicu vlade nije sazvala ni kada je premijer bio Zoran Milanović, ni kada je premijer bio Tim Orešković, a niti sada kada je premijer Andrej Plenković. Od preseljenja ureda odustala je nakon dugog odugovlačenja i izvlačenja na odluku povjerenstva koje je sama sazvala i koje joj je onda, šok i nevjerica, savjetovalo da se ne seli. Hrvatska ne da nije među najbogatijim zemljama EU-a, nego je po skoro svakom relevantnom kriteriju na začelju Europske unije, dapače u nekim kategorijama stoji lošije nego kada je Kolinda izabrana za predsjednicu. Lupanje šakom od stol  također se pokazalo posve neizvedivim, tek ispraznom retoričkom figurom koja ne proizvodi nikakav boljitak za građane. Njeno dvodnevno ugošćavanje Vučića pak sve govori o tome koliko Hrvatska više nema veze s desničarima neomiljenom regijom.
 
Jedino po čemu se mogu zapamtiti prethodne tri godine Kolindina predsjednikovanja je niz spektakularnih gafova i blamaža te estradno izmještanje ureda po Hrvatskoj. Po ostvarenim obećanjima sigurno ne.
 
Bez obzira na Kolindino uvjeravanje da “časnu dužnost obnaša u interesu svih hrvatskih državljana”, njene tri godine na Pantovčaku dokazale su da nije postigla baš ništa u korist onih u koje se zaklinje. Od besramnog obećavanja u prazno Kolinda očito nije odustala, pa je sada bez problema ispalila pet novih obećanja koja definitivno ne može niti hoće ispuniti.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara