Tri mađarska neonacistička rock benda u subotu u Subotici

TRI mađarske rock grupe - "Mobi Dick", "Trešnje bez koštica" ("Magozott cseresznye") i "Tajni otpor" ("Titkolt ellenallas"), najavile su za subotu koncert u dvorani Zanatske komore. Blic javlja kako je predsjednik općine Subotica Geza Kučera ocijenio kako su "najavljeni skup neonacističkih rock grupa iz Mađarske i tribina neformalnog lidera ekstremističkog Omladinskog pokreta `64 županije` neprimjereni za Suboticu.

Kučera smatra da je jasno da je u pozadini cijelog slučaja Omladinski pokret "64 županije", iako je skup neonacista prijavila samo jedna osoba. Dodao je da još čeka procjenu policije o spornom događaju i da osuđuje svaku najavu mogućeg nasilja, ocijenivši da je Subotica poznata kao grad tolerancije i suživota.

Najavljeno je kako bi se prije ili poslije koncerta trebala održati tribina, na kojoj bi, između ostalih, govorio i lider Omladinskog pokreta "64 županije" Laszlo Toroczkai, novinar iz Segedina, koji je donedavno imao zabranu ulaska u Srbiju.

Bendovi blagonakloni prema "dolasku nekog novog Hitlera"

Subotička javnost i mnoge nevladine organizacije u Vojvodini već su žestoko reagirale na najavu gostovanja "bendova koji njeguju ili propagiraju nacionalističke, neonacističke i desničarske ideje".

Naime, na internetskim stranicama spomenutih mađarskih bendova, između ostalog stoji kako "Mađari više ne mogu izaći na ulice od Roma i Jevreja", izražena je netrpeljivost i prema Slovacima te blagonaklonost prema "dolasku nekog novog Hitlera ili mađarskog fašističkog vođe Nyulaszija". Ondje se mogu pronaći i poruke poput "Smrt homoseksualcima", ali i one nacističke prirode.

Blic neslužbeno doznaje kako je Uprava Zanatske komore, u čijoj se dvorani u subotu trebao održati koncert, u međuvremenu otkazala rezervaciju dvorane, no, mađarski bendovi na svojim internetskim stranicama i dalje najavljuju svoj dolazak u Suboticu.

I.M.
Foto: Titkolt.hu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara