Tri stranke nisu na vrijeme objavile financijska izvješća. Kazne i do 100.000 kn

Tri stranke nisu na vrijeme objavile financijska izvješća. Kazne i do 100.000 kn
Screenshot: HRT

OD 33 sudionika izbora za Europski parlament, njih troje nije u propisanom roku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo financijska izvješća, za što zakon predviđa kazne od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.

Svi izborni sudionici morali su DIP-u financijska izvješća dostaviti do subote, 18. svibnja, i to unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, što je novost u odnosu na ranije izbore.

Prema podacima DIP-a, to nisu učinile stranke Blokirani, Moja voljena Hrvatska (MVH) i Slobodarska stranka Hrvatske (SSH) pa im slijedi prekršajna prijava DORH-u i moguće novčane kazne.

No prijave neće ići sad, nego tek nakon što DIP objavi izvješće o nadzoru poštovanja zakona, a treba ga objaviti do konca srpnja.

Financijska izvješća političkih stranaka i nezavisnih lista koja su dostavljena na vrijeme, dostupna su na DIP-ovim mrežnim stranicama i iz njih se vidi da su na promidžbu za izbore za Europski parlament do sada najviše potrošili SDP (2,6 milijuna kuna), HDZ (1,5 milijuna) i Amsterdamska koalicija (nešto manje od 1,2 milijuna). Od donatora je najviše dobila lista stranke Milana Bandića (520 tisuća kuna), a HDZ je objavio da nije imao donacija. 

Prva financijska izvješća izborni sudionici bili su dužni dostaviti sedam dana prije izbora koji se održavaju u nedjelju, 26. svibnja, no pravu sliku o njihovim izbornim troškovima i donatorima dat će tek završna financijska izvješća koja moraju dostaviti do 25. lipnja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara