Tribina "Kako istraživati ljudske gubitke u Hrvatskoj 1941.-1945."

U POVODU objavljivanja knjige "Holokaust u Zagrebu" Ive i Slavka Goldsteina, danas je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu organizirana tribina "Kako istraživati ljudske gubitke u Hrvatskoj 1941.1945."

Nada Kisić Kolanović s Hrvatskog instituta za povijest osnovne zamjerke knjizi vidi u autorskom pristupu, koji NDH definira kao nacifašističku čime se, kako je rekla, pojednostavljuje složenost toga razdoblja.

Osim toga, ona je autorima pripisala jednostranost u tretiranju holokausta, pri čemu nisu obuhvaćeni drugi aspekti zločina. Knjiga je, po njezinim riječima, nepotrebno odvučena na politički teren.

Igor Graovac s Hrvatskog instituta za povijest drži da autori u knjizi ne optužuju hrvatski narod, već vojno-politički pokret u Hrvatskoj između 1941. i 1945. Osim toga, oni jasno naznačuju da je, i unatoč ogromnim stradanjima Židova, Hrvatska bila i jedna od rijetkih oaza njihova spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivo Goldstein, koji je autor najvećeg dijela knjige, namjeravao je, po riječima Slavka Goldsteina, temeljito obraditi fenomen holokausta u Hrvatskoj, a u tom pogledu knjiga je u inozemstvu naišla na iznimno dobar prijam.

Od negativnih kritika on je spomenuo one koje se osvrću na poglavlje o Stepincu, koje, po nekima, čak treba promatrati u kontekstu "protuhrvatske i protukatoličke politike".

Odgovarajući na prigovore Nade Kisić Kolanović, Slavko Goldstein je rekao kako nisu išli za time da definiraju NDH, niti da obuhvate sve aspekte zločina. No, s aspekta holokausta, NDH je zločinačka država i to je nedvojbeno, ustvrdio je Goldstein.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara