trogir: međunarodno natjecanje tenora

Saša Petrović iz Srbije i Crne Gore, Tvrtko Stipić iz Hrvatske i Robert Morvai iz Njemačke pobjednici su ovogodišnjeg prvog Međunarodnog natjecanja tenora u Trogiru, objavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik žirija Borut Smrekar.

Ugledni međunarodni žiri je trojicu najboljih tenora odabrao među petoricom finalista koji su nastupili u završnici natjecanja, održanoj sinoć nakon dviju izlučnih večeri u baroknoj crkvi svetoga Petra.

U natjecanju je sudjelovalo 20 tenora iz više europskih zemalja te jedan iz Argentine.

Završni čin ove kulturne manifestacije odigrat će se u petak, u srednjovjekovnoj tvrđavi - kuli Kamerlengo s početkom u 21 sat. Na gala koncertu će uz trojicu prvoplasiranih mladih tenora nastupiti i sopranistica Martina Zadro, tenor Janez Lotrič i bariton Zlatko Kokoza. Festivalskim će orkestrom ravnati maestro Loris Voltolini koji je i umjetnički ravnatelj natjecanja. Producent je gala koncerta urednik umjetničkog programa HTV-a Dražen Siriščević. Svoj je dolazak potvrdio i pokrovitelj, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Ideja za natjecanje potekla je od klapskog i zabavnoglazbenog pjevača Trogiranina Vinka Coce.

Za Prvo međunarodno natjecanje odabrani su najbolji i najperspektivniji mladi tenori od velikog broja prijavljenih.

Organizator, Festivalska udruga-Trogir, vjeruje kako će trogirsko natjecanje tenora iduće godine biti uvršteno i u međunarodni kalendar sličnih manifestacija te da će Trogir zaslužiti naziv - "Grad tenora". Veliko zanimanje za ovo natjecanje pokazali su i inozemni umjetnički krugovi čiji su predstavnici ovih dana boravili u Trogiru, a neki su od njih, kao članovi žirija, i sudjelovali u radu prvog Međunarodnog natjecanja tenora.

(Hina) dstr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara