TROGIR : OBILJEŽENA DODJELA NAGRADE EUROPA NOSTRA

Svečanom misom u trogirskoj katedrali sv. Lovre te svečanošću u prostorijama budućeg Muzeja sakralne umjetnosti, u Trogiru je obilježena dodjela ugledne nagrade "Europa Nostra" za uspjeh u restauraciji kapele Sv. Ivana Trogirskog, renesansnog remekdjela Ivana Duknovića i Nikole Firentinca, izgrađena u 15. stoljeću. L

Restauracija je trajala gotovo tri godine, a novac za projekt darovala je američka zaklada "Venetian Heritage Incorporated" iz New Yorka pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

"Europa Nostra" krovna je europska institucija koja se brine o zaštiti kulturne baštine, a dodijeljeno priznanje, rekao je ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Joško Belamarić, svojevrstan je "oscar" na tom području.

Od 300 prijedloga koji su prije dvije godine stigli na njihov natječaj, nagrađeno je 39 projekata u šest kategorija, među kojima su dva iz Hrvatske, a jedan od njih bio je projekt restauracije trogirske kapele, nagrađen za visoku kvalitetu i sofisticiranu restauraciju utemeljenu na znanstvenom istraživanju i međunarodnoj suradnji, koju je vodio Konzervatorski odjel u Splitu. Drugi se projekt odnosi na arheološko nalazište Monkodonju u Istri.

Nagrada "Europa Nostra" međunarodnoj restauratorsko-konzervatorskoj ekipi, koju je vodio Toto Bergamo Rossi, dodijeljena je u svibnju prošle godine u Bruxellesu.

Belamarić je rekao da se nada još boljoj suradnji s međunarodnim sponzorima koji su, uz Ministarstvo kulture, i dosad pratili rad na trogirskoj i splitskoj katedrali. Među njima je svakako najvažnija zaklada "Venetian Heritage Incorporated" iz New Yorka, koja je u obnovu trogirske kapele uložila 400 tisuća dolara vlastitog novca i novca prikupljenog od mnogih sponzora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti u Trogiru bila je i potpredsjednica te zaklade, ujedno i predstavnica institucije "Europa Nostra", grofica Ellesa Marcello, koja je obećala da će i dalje novčano pomagati obnovu trogirske spomeničke baštine, koja pripada svjetskoj kulturnoj baštini.

Ministarstvo kulture i dalje će financijski i stručno pomagati sve projekte u Trogiru, rekao je glavni konzervator u Ministarstvu kulture dr. Miljen Domijan. Tako će se uskoro restaurirati Radovanov portal, dragulj trogirske katedrale. Polovica od 600 tisuća dolara, koliko je potrebno za njegovu obnovu, već je osigurana, a ostatak će, kao i do sada, stići od međunarodnih zaklada za obnovu kulturne baštine, rekao je.

Osim toga, u tijeku su i drugi projekti, među kojima obnova zvonika katedrale, koja je pri kraju, te uređenje Muzeja sakralne umjetnosti, koji će biti smješten u dijelu župnog dvora i obnovljenim crkvama i kapelicama oko njega, rekao je voditelj projekta Radoslav Bužančić .

Posebnu zahvalnost restauratori su izrazili trogirskome župniku don Tomislavu Čubeliću, bez čijeg bi se, kako su rekli, energičnog zauzimanja, svi ti projekti mnogo teže ostvarili.

(Hina) dstr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara