Trojica Francuza u Iraku osuđena na smrt jer su se pridružili ISIS-u

Trojica Francuza u Iraku osuđena na smrt jer su se pridružili ISIS-u
Screenshot: Twitter

TROJICA Francuza osuđena su na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je AFP-u sudac bagdadskog suda koji je sudjelovao u donošenju presude. 

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe IS", rekao je dužnosnik suda želeći ostati anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije. 

Smrtna kazna za sve koji se pridruže terorističkoj organizaciji

U skladu s iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li sudjelovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja IS-u u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor. 

Presude izrečene u nedjelju mogle bi ponovno otvoriti raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potječu. 

Odvjetnik Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo djelovanje pravosuđa.

Aktivisti upozorili na mučenje

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja provedenih u bagdadskim zatvorima", kazao je odvjetnik Me Nabil Boudi.

"Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo nam je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje, čak i u Iraku", rekao je za AFP.

Aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema jamstava da će suđenja biti pravedna".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara