trpinja - francuska donacija za razminiranje

Zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Mirko Ivanušić i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger potpisali su danas u Vinkovcima ugovor o donaciji za projekt razminiranja na području općine Trpinje u Vukovarskosrijemskoj županiji kojom Francuzi doniraju HCRu 100 tisuća eura za razminiranje 97.500 četvornih metara poljoprivrednih površina.

Riječ je o miniranom području između Bršadina i Nuštra, a za koje se pretpostavlja da se na njemu nalaze posmrtni ostaci hrvatskih branitelja stradalih 1991. godine prilikom povlačenja iz Vukovara prema Vinkovcima.

Po riječima francuskog veleposlanika Francisa Bellangera Francuska iznimno cijeni napore koje hrvatska Vlada i HCR ulažu kako bi do 2010. Hrvatska bila bez mina.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić rekao je kako je za projekte razminiranja u Hrvatskoj od 1998. godine Francuska donirala 573 tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle godine donacijom francuske vlade razminirano je i područje izletišta Vučedol kod Vukovara, podsjetio je vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer koji je također bio nazočan potpisivanju ugovora o donaciji francuske vlade.

Po podacima HCR-a u prvih šest mjeseci ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji razminirano je 3,5 milijuna četvornih metara.

Od 1991. u toj su županiji u minskim incidentima stradale 164 osobe, od kojih 43 smrtno, a 83 su teško ozlijeđene. U prvih šest mjeseci ove godine nije zabilježen niti jedan minski incident.

(Hina) žd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara