Macron i Trudeau u Parizu hvale sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade

Macron i Trudeau u Parizu hvale sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade

Foto: Hina/EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau i francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasili su u ponedjeljak usuglašena stajališta, posebice o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) koji već donosi koristi.

Trudeau je u svom prvom službenom posjetu koji traje do utorka. Predsjednik  Macron je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu rekao da između njih postoji jaka usuglašenost stajališta.

"Francuska će podržati Kanadu uoči sastanka G7 8. i 9. lipnja u Quebecu", obećao je Macron, koji će prije tog sastanka posjetiti Ottawu i Quebec.

"Dijelimo ambicioznu viziju francusko-kanadskih odnosa", odgovorio je kanadski čelnik.

Sporni globalni gospodarski i trgovinski sporazum je privremeno stupio na snagu 21. rujna 2017.

"Standard za sve sporazume"

"CETA predstavlja novi standard za sve trgovinske sporazume u budućnosti", rekao je kanadski premijer Trudeau.

"Svaki se sporazum može popraviti i bit će popravljen tijekom godina. Ako Europa ne potpiše trgovinski sporazum s Kanadom, s kojom zemljom bi potpisala sporazum? Dijelimo jednake prioritete, jednake zabrinutosti", naglasio je Trudeau dok je Macron hvalio "sporazum koji odgovara našim vrijednostima".

"Već se otvaraju radna mjesta, kao i mogućnosti za vaše poljoprivrednike da prodaju više sira Kanadi", rekao je Trudeau ustvrdivši da se radi o modernom i naprednom sporazumu.

Kanadski premijer je u subotu podržao udare Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na kemijski arsenal Sirije. Nakon Francuske on od 17. do 20. travnja odlazi u London.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara