Trump brani svog kandidata za Vrhovni sud od optužbi za seksualni napad

Trump brani svog kandidata za Vrhovni sud od optužbi za seksualni napad
Foto: Hina/EPA

OPTUŽBE za spolno zlostavljanje protiv suca Bretta Kavanaugha, kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Sjedinjenih Država, "isključivo su političke" naravi, istaknuo je danas u New Yorku američki predsjednik.

"To je izniman čovjek s prošlošću bez mrlja", "sjajna osoba", rekao je Trump o konzervativnom sucu. "Sve ovo dolazi iznenada i po mom mišljenju isključivo je političke naravi", izjavio je predsjednik Trump istaknuvši da se optužbe iznose trideset godina nakon navodnog počinjenja djela.

Kavanaugha u međuvremenu optužila još jedna žena

Časopis New Yorker je u nedjelju objavio svjedočanstvo sučeve bivše kolegice s fakulteta Deborah Ramirez (53) koja ga optužuje za napastovanje. Na zabavi 80-ih mladi Kavanaugh ju je navodno prisilio da mu dodiruje intimne dijelove čemu se ona opirala, što sudac odlučno niječe.

Tjedan dana prije, bivša poznanica iz srednjoškolskih dana Christine Blasey Ford (51) izjavila je za Washington Post da ju je Kavanaugh početkom 80-ih gurnuo na postelju i pokušao je svući. I to je odlučno demantirao.

Pravni odbor Senata zadužen za proučavanje kandidatura za Vrhovni sud, treba u četvrtak javno saslušati suca i Blasey Ford, znanstvenicu na polju psihologije.

Ovaj skandal mogao bi oslabjeti republikance na izborima

Nekoliko tjedana prije izbora, na sredini mandata koje demokrati žele pretvoriti u referendum protiv Trumpa, ta bi saslušanja mogla utjecati na izbore.

Osim toga, potvrda suca Kavanaugha omogućila bi premoć konzervativaca u Vrhovnom sudu na dulji niz godina. To najviše sudsko tijelo u SAD-u odlučuje o važnim pitanjima za američko društvo kao što su nošenje oružja, istospolni brak, pobačaj, pozitivna diskriminacija i slično.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara