Trump dolazi u Davos

Trump dolazi u Davos
Foto: EPA

PEDESETAK šefova država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, trebalo bi se sljedeći tjedan okupiti na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, ali prava zvijezda bit će američki predsjednik Donald Trump, objavili su organizatori.

Ukupno će na tom 50. izdanju skupa, koji će se od 21. do 24. siječnja u poznatom švicarskom skijalištu održati pod geslom "Dionici za održiv i kohezivan svijet", biti gotovo 2800 sudionika. Na skupu bi, kako je najavljeno, trebao sudjelovati i hrvatski premijer Plenković, dok je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif otkazao dolazak.

Pozvali Gretu Thunberg, ne zna se hoće li doći

WEF je drugi put zaredom pozvao i mladu švedsku aktivisticu za klimu Gretu Thunberg, koja predvodi "školski štrajk za klimu" koji se održava petkom širom svijeta, no ne zna se hoće li se ona susresti s Trumpom.

Očekuje se i sudjelovanje kineskog vicepremijera Han Zhenga, njemačke kancelarke Angele Merkel, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Očekuju se i predsjednici Iraka i Afganistana, kao i 35 ministara financija te 30 ministara trgovine.

Trump, koji je u Davosu posljednji put bio 2018., bit će u pratnji kćeri Ivanke Trump te zeta i savjetnika Jareda Kushnera. U njegovom izaslanstvu bit će i ministar financija, ministar trgovine i predstavnik za trgovinu.

Iranski ministar otkazao dolazak

Britanski premijer Boris Johnson neće biti nazočan, ali hoće princ Charles.

Iranski ministar vanjskih poslova Zarif otkazao je dolazak. Ne očekuje se sudjelovanje drugih iranskih dužnosnika.

SAD je ovaj mjesec dronom ubio najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija, što je dodatno zaoštrilo njihove odnose i izazvalo veliku zabrinutost u regiji i svijetu.

"Moramo razumjeti otkazivanje iranskog ministra vanjskih poslova Zarifa u svjetlu neizvjesnosti u regiji i događaja u Iranu", rekao je predsjednik WEF-a Borge Brende na konferenciji za novinare u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara