Trump: Hvala Iranu na poštenim pregovorima o razmjeni zarobljenika

Trump: Hvala Iranu na poštenim pregovorima o razmjeni zarobljenika
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Sjedinjenih Država Donald Trump zahvalio je Iranu za "vrlo poštene pregovore" o razmjeni zatvorenika između dvije zemlje koju je organizirala Švicarska.

"Hvala Iranu na poštenim pregovorima" koji su doveli do oslobađanja državljana SAD-a Xiyuea Wanga iz iranskog zatvora, napisao je Trump na Twitteru uz ocjenu da uspjeh tih pregovora pokazuje "da se možemo dogovoriti".

SAD i Iran razmijenili su zatočenike u subotu, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijedak slučaj suradnje između dvaju dugogodišnjih neprijatelja čiji su se odnosi pogoršali otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost.

U SAD je vraćen američki državljanin Xiyue Wang, koji je bio zatočen u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, dok je iranski državljanin Massoud Soleimani pušten iz američkog zatvora.

Trump, u priopćenju koje je objavila Bijela kuća, nije spomenuo oslobađanje Soleimanija, ali je zahvalio švicarskoj vladi na pomoći u pregovaranju Wangova puštanja.

"Oslobađanje zatočenih Amerikanaca je od životne važnosti za moju administraciju i ja ću nastaviti naporno raditi kako bih vratio kući sve naše nepravedno zatočene građane inozemstvu", rekao je.

Wang je bio doktorand na Princetonu, a osuđen je zbog špijunaže na 10 godina 2017. Njegova obitelj i sveučilište tvrde kako je u Iranu bio kao istraživač u sklopu doktorskog studija povijesti.

Soleimani, stručnjak za matične stanice, uhićen je u čikaškoj zračnoj luci u listopadu 2018. zbog navodnog pokušaja izvoza biološkog materijala u Iran, čime je prekršio američke sankcije Iranu.

Švicarskoj vladi je na Twitteru zahvalio i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara