Trump i Xi će se vjerojatno sastati krajem lipnja

Trump i Xi će se vjerojatno sastati krajem lipnja
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping najvjerojatnije će se sastati tijekom summita G20 u Japanu potkraj lipnja i raspravljati o trgovini, rekao je ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow. 

"Ponovio bih da postoji velika vjerojatnost da će se dvojica predsjednika susresti u Japanu na skupu G20", rekao je Kudlow za Fox News Sunday dodavši kako zasad nema drugih dogovorenih razgovora između Pekinga i Washingtona. 

SAD je u petak dodatno pojačao rat carinama s Kinom, uvećavši pristojbe za 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, nakon što je Trump rekao da je Peking "prekršio dogovor" ne poštujući obaveze iz prijašnjih mjeseci pregovora. 

Kina je proteklih tjedana odustala od nekih svojih obećanja, kazao je Kudlow. Ključna točka prijepora trenutno je oko nevoljkosti Pekinga da dogovorene obaveze uvrsti u zakon, dodao je. 

Posljednji krug razgovora u petak završio je bez uspjeha, a Trump je svom ekonomskom predstavniku naredio da započne proces aktivacije carina na sav preostali uvoz iz Kine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara